Broker Cluj cade in ierarhiile de pe Bursa. Cine urca?

Autor: Andrei Chirileasa 31.05.2009
Societatea de intermediere Broker Cluj (BRK) continua sa piarda teren pe Bursa, unde a coborat in luna mai pe locul 13 in topul brokerilor, dupa ce ocupase locul 10 in aprilie si pozitia a saptea in martie.
Broker, care a fost in ultimii ani cel mai mare intermediar independent de pe Bursa, a fost lovit la sfarsitul lunii ianuarie de scandalul fraudei de la agentia din Deva, care a condus la demiterea lui Petru Prunea din functiile de presedinte si director general. In plus, CNVM a interzis mai multor angajati ai Broker sa mai deruleze activitati pe Bursa pentru perioade cuprinse intre un an si cinci ani, printre acestia numarandu-se si Adrian Ceuca, directorul de tranzactionare al Broker. Acest scandal, dar si suspendarea pentru doua saptamani a activitatii Broker au condus la pierderea de catre companie a unui numar semnificativ de clienti, de unde rezulta si caderea din topul brokerilor. In prezent, firma se afla in plin proces de restructurare.
Broker Cluj a pierdut prima pozitie si pe Bursa din Sibiu, iar in mai a iesit chiar si din top 3.
 
Cine castiga din declinul Broker?
Societatile de brokeraj specializate pe retail, principalii concurenti ai Broker, si-au consolidat semnificativ pozitiile in ultimele luni, ca urmare a situatiei firmei din Cluj. IFB Finwest din Arad a devenit in primele cinci luni ale acestui an cel mai mare intermediar independent de pe piata, ocupand locul 6 in topul brokerilor pentru perioada ianuarie-mai 2009. In mai, IFB a urcat pe 5.
Tradeville Bucuresti (fosta Vanguard) a surclasat de asemenea Broker, ocupand in prezent locul 9.
Tradeville a revenit pe primul loc si pe Bursa din Sibiu, unde fusese depasita in ultimii ani de Broker Cluj.
BT Securities, principalul concurent din Cluj al Broker, si-a consolidat de asemenea pozitia in ultimele luni, ocupand locul al doilea in topul brokerilor atat in mai, cat si pe primele cinci luni ale anului, dupa ce anul trecut incheiase pe pozitia a patra.
O surpriza este urcarea Carpatica Invest pe locul trei in luna mai, firma de brokeraj a Bancii Carpatica fiind orientata tot pe segmentul de retail.
 
Bancile fac peste 50% din tranzactiile de pe Bursa
Iesirea Broker din top 10 in mai face ca pentru prima data in ultimii ani doar doi intermediari independenti sa fie prezenti in primele 10 pozitii, restul fiind ocupate de intermediari apartinand unor grupuri bancare.
Potrivit statisticilor disponibile pe primele cinci luni ale anului, bancile au intermediat tranzactii cu actiuni de 2,17 mld. lei, reprezentand 54% din total.
Primii cinci brokeri de pe Bursa sunt banci sau societati de brokeraj apartinand unor grupuri bancare, rulajul cumulat al acestora fiind in perioada ianuarie-mai de 1,47 mld. lei, iar cota de piata cumulata se ridica la 37%. KBC Securities a revenit pe primul loc in mai atat in topul lunar, cat si in topul anual, cu o cota de piata de circa 10%.
 
Piata obligatiunilor, dominata de ING
ING Bank a intermediat in mai tranzactii cu obligatiuni in valoare de 51,6 mil. lei, reprezentand 40% din total, in conditiile in care cele mai mari transferuri s-au derulat cu obligatiunile BEI si BIRD. In primele cinci luni, ING a intermediat transferuri de obligatiuni de 156 mil. lei, reprezentand o treime din total.