Moody's vede Romania in teritoriu pozitiv anul viitor

Autor: Mihaela Claudia Medrega 31.05.2009
Declinul economiei Romaniei se va apropia in acest an de 5%, insa anul viitor PIB va reveni in teritoriu pozitiv, potrivit unei analize a agentiei de evaluare financiara Moody's Investors Service.
Din raportul Moody's, prezentat la a treia conferinta anuala pentru tarile din regiune "CEE Credit Risk Conference", reiese ca anul viitor Estonia, Letonia si Lituania, dar si Ungaria vor ramane in zona negativa.
In primul trimestru din acest an Romania a inregistrat o scadere de 6,4% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, reculul fiind de 2,6% in raport cu ultimele trei luni din 2008. Evolutia a luat prin surprindere chiar si pe cei mai pesimisti analisti, dupa ce in ultimul trimestru de anul trecut economia inregistra o crestere de 2,9%. Prognozele analistilor sunt destul de diferite, iar ajustarile sunt periodice.
O viziune mai pesimista cu privire la economia Romaniei are banca americana de investitii Merrill Lynch, care si-a modificat recent estimarea privind scaderea economiei Romaniei in acest an, la 6,4%, urmata de un declin de 2,5% in 2010.
In schimb, FMI anticipeaza o contractie a economiei de 4,1%, iar pentru 2010 vede stagnare.
Intr-un raport publicat recent, Moody's estima ca Romania va inregistra o recesiune economica dificila, sustinand insa ca ar trebui sa evite un colaps major datorita dependentei reduse de comertul exterior si datoriei publice relativ scazute.
Contractia economiei Romaniei este influentata atat de incetinirea exporturilor, din cauza recesiunii din regiune, cat si de reducerea fluxurilor straine de capital, iar asocierea celor doi factori duce la o reducere a deficitului de cont curent.
Moody's vede o ajustare a deficitului de cont curent de la 12%, in 2008, la aproximativ 7% in acest an. Pentru anul viitor, agentia de evaluare financiara estimeaza o corectie pana la 4% a dezechilibrului extern.
La sfarsitul lunii martie agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a reconfirmat ratingurile Romaniei pentru imprumuturi si depozite in moneda locala si valuta, decizia fiind argumentata prin datoria publica moderata, consolidarea institutiilor, dar si prin accesarea unui program de finantare de la FMI si UE.
Moody's este singura agentie de evaluare financiara care a mentinut Romania in categoria "investment grade", dupa ce in toamna anului trecut celelalte doua mari agentii de rating Standard & Poor's si Fitch au retrogradat Romania.