Isarescu: Traiectoria inflatiei este evident descendenta, iar rata dobanzii ar trebui sa o urmeze

Autor: Ovidiu Tempea 31.05.2009

Rata dobanzii de politica monetara va scadea gradual, in linie cu traiectoria descendenta a preturilor de consum, fara ajustari bruste, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu.



 
"O traiectorie a dobanzii fara miscari bruste e de preferat uneia cu miscari brutale. Cel putin datele de pana acum ne arata ca traiectoria inflatiei este evident descendenta. Personal, cred ca o traiectorie a ratei dobanzii in concordanta cu traiectoria ratei inflatiei, deci fara miscari brutale, este preferabila oricarei alte variante..., nu vad de ce ar trebui miscari brutale pentru ca n-avem incertitudini majore legate de traiectoria cresterii preturilor. Probabil, la produsele alimentare dinamica preturilor va depinde si de seceta", a spus Isarescu.
Inflatia lunara s-a redus in aprilie la 0,27%, aproape la jumatate fata de nivelul de 0,5% consemnat in martie, iar rata anuala a coborat de la 6,71% la 6,45%. BNR a fixat pentru 2009 o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de un punct procentual, si prognozeaza ca indicatorul se va plasa la 4,4% in decembrie. De la inceputul anului, BNR a redus de doua ori rata dobanzii de politica monetara, de la 10,25% in decembrie 2008 la 9,5% pe an, aplicata de la 7 mai.
"Sustin in continuare ca o tara ca Romania nu-si permite rate reale (ale dobanzii - n.r.) peste 3%. Rata reala inclusa in modelul nostru macroeconomic este chiar mai jos de atat", a adaugat guvernatorul BNR.
Daca se va mentine pana la finele anului ecartul dintre inflatie si dobanda, rata de politica monetara ar putea, astfel, sa coboare pana in jur de 7 - 7,5% pe an.
"In cazul unei secete puternice, impactul asupra inflatiei ar putea fi contrabalansat de faptul ca inregistram o contractie puternica a cererii interne", a explicat Isarescu.
Rata anuala a inflatiei din fiecare trimestru va fi un criteriu de performanta in acordul cu FMI, iar depasirea cu doua puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de masuri, ca obligatie de continuare a programului. Tinta indicativa pentru 2009 a fost fixata la 4,5% plus/minus un punct procentual.
 
Titluri de stat in valuta
Finantele ar putea emite titluri de stat in valuta cu scadenta pe termen mai indelungat, pe piata interna, ca parte a instrumentelor de investire negociate cu bancile comerciale in cadrul intelegerii de la Viena, reconfirmata la Bruxelles, potrivit guvernatorului BNR.
"Titlurile in valuta ar putea sa fie pe o perioada mai indelungata, ar putea sa fie un prim pas. Tot acest "gentlemen's agreement" e gandit pe baza de parteneriate. Desigur, cu exceptia normelor prudentiale. (...) Prima masura a fost scaderea RMO la pasivele cu scadente reziduale de peste 2 ani. A fost un stimulent si o sa mai fie si altele. Acestea sunt enuntate ca principii, nu sunt ca fapte. Factualizarea acelor principii din intelegerile cu bancile se va face prin masuri de politica economica, prin aranjamente triunghiulare, de tipul unor emisiuni de titluri in valuta", a declarat Isarescu.
 
Reputatia, esentiala pentru un bancher
Guvernatorul este convins ca intelegerile semnate la Viena si adancite la Bruxelles prin scrisori de angajament bilaterale nu vor putea fi incalcate de banci, pentru ca reputatia unui bancher este esentiala, fiind un domeniu in care cel mai mult conteaza increderea.
Mai mult, autoritatile romane au convenit la randul lor sa diversifice instrumentele de investire, sa aduca proiecte finantabile si sa creeze conditiile pentru reluarea creditarii.
"E bazat pe voluntariat, dar in momentul in care un bancher semneaza un angajament... Ar fi ca si cum un bacher angajeaza o plata si n-o face. Nu e sanctiune, ar fi descalificare. E adevarat ca e voluntar, nu e o restrictie, dar este angajament. Bancile comerciale au solicitat la randul lor cateva aspecte; de exemplu care sunt titlurile, formele de creditare in care pot plasa banii, domeniile. O sa vedeti ca o sa inceapa sa apara treptat aranjamente in acest triunghi Guvern, banci comerciale, Banca Nationala", a explicat Isarescu.
La sfarsitul lunii martie, FMI a obtinut acorduri scrise de la noua banci-mama ale principalelor institutii de credit din Romania, invitate la Viena, care s-au angajat sa mentina finantarile acordate la nivelul de la finele lunii martie si sa garanteze participarea cu capital suplimentar pentru sustinerea subsidiarelor locale.
Bancile participante sunt Erste Group, Volksbank, Raiffeisen International, Société Générale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank si Piraeus. Intalnirea a fost reeditata doua luni mai tarziu, la Bruxelles.
"Pe baza acestui parteneriat consemnat de intalnirile de la Viena si de la Bruxelles, ma astept la concretizari; dincolo de parteneriatul general, sa apara forme concrete de parteneriat. Aceasta ar putea sa insemne si titluri de stat in lei si in valuta pe termene mai indelungate. Bancile comerciale care au cumparat titluri de stat au constatat o imbunatatire a indicatorilor de lichiditate si solvabilitate; in consecinta, ce trebuie inteles este si faptul ca pentru ca solvabilitatea sa se duca peste 10% pe baza testelor de stres nu trebuie neaparat sau numai capitalizare", a adaugat guvernatorul BNR.
Varianta integrala a interviului acordat de guvernatorul BNR Mugur Isarescu va fi publicata in Anuarul Financiar Mediafax.