Erste discuta cu SIF-urile majorarea capitalului BCR

Autori: Razvan Voican , Claudia Medrega 02.06.2009

Reprezentantii celor cinci SIF-uri si ai Erste Group - actionarul majoritar al BCR - se intalnesc astazi pentru a discuta variante de majorare a capitalului social al BCR, cea mai mare banca de pe piata, afirma surse bancare.

Necesitatea suplimentarii capitalului a fost confirmata recent atat de seful bancii, Dominic Bruynseels, cat si de Erste, in conditiile in care BNR solicita majorarea gradului minim de solvabilitate al bancilor de la 8% la 10%, conform intelegerii cu FMI pentru consolidarea rezistentei sistemului bancar.
Cerinta de majorare a capitalului social a rezultat in urma testelor de stres aplicate de BNR tuturor bancilor importante de pe piata.
SIF-urile, care detin o treime din actiunile bancii, primesc de la BCR dividende insumand echivalentul a circa 60 mil. euro aferente anului 2008, unele alegand sa pastreze deocamdata banii in depozit la termen. Aceste lichiditati le-ar permite sa participe la o majorare a capitalului cu 100 mil. euro, insa o asemenea operatiune ar pune presiune asupra disponibilitatilor SIF-urilor. Din cauza constrangerilor de lichiditate, patru dintre SIF-uri, adica mai putin SIF Muntenia, au renuntat sa participe la majorarile de capital de la Bancpost din prima parte a acestui an. Mai mult, surse de pe piata afirma ca acestea iau in calcul vanzarea participatiilor la Bancpost si folosirea lichiditatilor astfel obtinute pentru a participa la majorarea capitalului social al BCR, una dintre cele mai importante surse de dividende, spre deosebire de Bancpost, care nu si-a mai recompensat actionarii.
 
Pragul de 1%, in disputa
Curtea Constitutionala a amanat ieri pentru data de 16 iunie luarea unei decizii privind constitutionalitatea pragului de detinere de 1% de la SIF-uri. Firma Comrimet din Galati, prezumata ca ar actiona in mod concertat cu omul de afaceri Catalin Chelu, a invocat exceptia de neconstitutionalitate privind pragul de detinere.