16 banci se bat sa vanda credite garantate de stat

Autori: Razvan Voican , Claudia Medrega 02.06.2009
Programul "Prima casa" este atractiv pentru ca bancile au nevoie de business.


Perspectiva creditarii fara niciun risc, chiar si in valuta, a atras 16 banci care au trimis oferte Ministerului Finantelor pentru a fi acceptate in schema "Prima casa".

Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor si cel care conduce echipa tehnica responsabila cu acest proiect, afirma ca nu intentioneaza sa limiteze accesul pentru un numar prestabilit de banci, criteriul de pornire fiind acoperirea fiecarui judet cu sucursale. Un alt criteriu va fi viteza de procesare a dosarelor de credit.
Totusi, bancile nu vor fi obligate sa vanda un produs identic, fie in lei, fie in euro, ci doar sa indeplineasca o serie de criterii minimale care urmeaza sa fie stabilite si standardizate in aceste zile pe baza ofertelor primite de la cele 16 banci si a discutiilor cu acestea.
In actuala faza, Finantele nu impun ca referinta de cost ratele EURIBOR sau ROBOR, acceptand si ofertele bancilor care lucreaza cu propriile rate de dobanda de baza, calculate dupa anumite formule care trebuie insa comunicate clientilor. Surse bancare au afirmat ca dobanda la euro ar putea cobori pana la 6% pe an.
Cert este ca produsul de finantare garantat de stat nu va fi asimilat unui credit ipotecar, urmand sa fie tratat in mod particular de catre Banca Nationala din punctul de vedere al normelor prudentiale: avansul minim platit de client va fi de 5%, bancile nu vor mai fi obligate sa faca cheltuieli cu provizioane in cazul creditelor pentru care intarzierile la rambursare depasesc 90 de zile si nici nu vor cere garantii suplimentare pentru eventuale diferente intre valoarea locuintei stabilita de evaluator si pretul de vanzare.
Procedura de determinare a capacitatii de indatorare a clientului ramane insa valabila. Pe langa avansul de 5%, clientul trebuie sa arate ca poate acoperi plata primelor trei rate de dobanda. El va mai suporta insa un cost: comisionul pentru Fondul de Garantare a Creditelor. Nivelul acestuia nu a fost inca stabilit, dar ar urma sa fie inferior celui perceput IMM-urilor care beneficiaza de garantii pentru credite.
Cat priveste definirea conceptului de "prima casa", Dragoi afirma ca, de fapt, conditia de baza este ca solicitantul creditului garantat de stat sa nu detina o locuinta in proprietate in momentul depunerii cererii.
"Solicitantul va da o declaratie pe proprie raspundere, autentificata la notar, care va atrage raspundere penala pentru fals in acte in cazul in care nu este conforma cu realitatea", spune Dragoi. Oficialul afirma ca programul nu a fost limitat la achizitia de locuinte noi pentru ca ar fi creat suspiciuni in legatura cu eventuale interese privind favorizarea unor dezvoltatori imobiliari.
"Chiar si cumpararea unui apartament vechi are un efect pozitiv in economie pentru ca inseamna relansarea consumului. In plus, in conditiile in care statul acopera expunerea bancilor din acest tip de credite, acestea isi pot permite sa-si ia expuneri noi."