Cum relansam economia - „Prima casa" va avea dobanzi intre 5,5 si 14% la euro si 13 si 23% la lei si proceduri de garantare simplificate

Autor: Alexandru Moise 03.06.2009
Sistemul de garantare de catre stat a creditelor pentru achizitionarea primei locuinte va fi simplificat, astfel incat procedurile sa fie derulate doar prin intermediul Fondului National de Garantare si al Ministerului Finantelor, fara variante alternative, a declarat ieri premierul Emil Boc. Simplificarea cadrului legal pentru garantarea acestor credite urma sa fie decisa in sedinta de ieri a Guvernului care nu se terminase pana la inchiderea editiei.
In privinta dobanzilor practicate la acest tip de credite, premierul a aratat ca acestea sunt variabile, de la o banca la alta, detaliile urmand sa fie stabilite in perioada imediat urmatoare prin normele metodologice.
Peste 20 de banci au depus oferte indicative privind dobanda anuala efectiva (DAE) pe care ar putea sa o practice in cadrul programului „Prima casa", ratele variind in plaje foarte mari, pana la aproape 14% la euro si 23% la lei, au declarat anterior surse guvernamentale.
La ofertele in euro, toate ratele sunt calculate in functie de Euribor la 3, 6 sau 12 luni, la care se adauga o marja fixa, iar dobanzile anuale efective pornesc de la aproximativ 5,5% pana la aproape 14%.
Aceeasi formula este urmata si la ofertele indicative pentru creditele in lei, respectiv ROBOR plus o marja fixa, astfel ca DAE variaza intre aproape 13% pana la sub 23%.
Potrivit surselor citate, cele mai scazute costuri in euro au fost indicate de BRD si Alpha Bank, iar pentru lei cea mai buna oferta indicativa a fost propusa de CEC Bank.
Executivul a anuntat recent un program prin care creditele contractate pentru cumpararea primei locuinte vor fi garantate de stat in limita maxima de 60.000 de euro.
Nepenalizarea rambursarii anticipate a creditului, procedurile de evaluare a imobilului, un avans de maximum 5% din imprumut si perceperea de dobanzi cat mai scazute sunt criteriile anuntate anterior de premierul Emil Boc pentru selectia bancilor care doresc sa fie incluse in acest program.
Boc a declarat la inceputul saptamanii ca Guvernul a primit raspuns de la 16 banci care doresc sa se implice si ca programul va incepe mai devreme decat era prevazut, respectiv pana la finele lunii iunie in loc de luna iulie.
 
Producatorii de BCA: Sa fie aplicat doar pentru constructiile incepute in 2009
Programul „Prima casa" va impulsiona activitatea producatorilor de materiale de constructii si a firmelor de constructii daca va fi utilizat pentru achizitionarea de locuinte incepute in 2009, potrivit Asociatiei Pro BCA, care controleaza 70% din piata de BCA (beton celular autoclavizat).
„Prima Casa este o initiativa foarte buna daca se va aplica corect. Important va fi ca aceste credite garantate de stat sa nu dispara pe tot felul de «canale» in alte directii. Pentru producatorii de BCA si pentru firmele de constructii acest program poate fi un semn pozitiv in relansarea economica daca se va folosi pentru constructiile noi, construite incepand cu anul 2009", a declarat Mihail Voiculescu, directorul executiv al Pro BCA.
El a adaugat ca programul ar trebui sa permita finantarea atat pentru achizitionarea unei locuinte construite cu ajutorul unei firme de constructii sau al unor dezvoltatori, cat si pentru construirea unei case in regie proprie.
Potrivit reprezentantilor Asociatiei Pro BCA, un lucru foarte important pentru relansarea economica si deblocarea pietei este plata integrala a datoriilor statului catre firmele de constructii si indirect producatorii de materiale de constructii.
Asociatia Pro BCA cuprinde companiile Celco Constanta, Macon Deva si Simcor Oradea, Soceram Bucuresti si Ecoblock Constanta si poarta discutii, in diverse stadii, pentru cooptarea Somaco Grup Prefabricate si Xella Ro, Elpreco Craiova sau Prefabricate Vest Bucuresti. Potrivit asociatiei, producatorii si-ar putea adapta strategiile de vanzari la evolutia cererii, prin suplimentarea facilitatilor acordate distribuitorilor, ceea va duce la scaderea vanzarilor totale cu pana la 10% anul acesta, la 200 de milioane de euro.
Piata de BCA (beton celular autoclavizat) a ajuns anul trecut la 220 mil. euro, in crestere cu 22-25% fata de anul precedent, si a ajuns la un volum de 2,8 milioane de metri cubi, din care importurile se ridica la 300.000 de metri cubi. In primul trimestru vanzarile de BCA au scazut in medie cu circa 10%, din cauza crizei financiare si a iernii prelungite, mai ales in zona de vest a tarii. In plus preturile de lista au scazut in medie cu circa 9%, pana la 230 de lei fara TVA pe metrul cub. Catalin Lupoaie
 
Basescu le-a spus bancherilor ca e timpul sa raspunda pozitiv
Presedintele Traian Basescu si guvernatorul BNR Mugur Isarescu s-au intalnit ieri la clubul BNR la ora 14 cu reprezentantii sistemului bancar. Discutia a durat aproximativ doua ore, dar niciunul dintre participanti nu a facut nicio declaratie la final. La intalnire au participat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), dar si sefii bancilor din Top 10.
Ulterior, presedintele a organizat o conferinta de presa si a spus ca la intalnirea cu reprezentantii mediului bancar a transmis ca Guvernul si-a indeplinit obligatiile si ca e timpul ca si bancherii sa raspunda pozitiv, precizand ca intrevederea nu viza decizii, pentru ca nu cu el iau bancile decizii, potrivit Mediafax.
Basescu a spus ca la intalnire a transmis „un mesaj in continuarea mesajelor similare din decembrie si ianuarie", cand le-a vorbit reprezentantilor sistemului bancar despre un parteneriat cu Guvernul menit sa diminueze efectele crizei asupra economiei romanesti. Presedintele a declarat ca a facut un bilant in legatura cu acest parteneriat, dat fiind faptul ca au existat obligatii asumate de Guvern care au fost indeplinite, el mentionand in acest sens acordul cu FMI, cu UE si cu Banca Mondiala.
Basescu a mentionat ca aceste acorduri au fost de natura sa creasca nivelul de incredere in economia romaneasca si a adaugat ca le-a spus reprezentantilor bancilor si ai BNR ca este de parere ca acum este timpul ca sistemul bancar sa raspunda la randul sau nevoilor economiei in mod pozitiv. Basescu a explicat ca, practic, prin acest raspuns pozitiv intelege asigurarea resurselor pentru cofinantarea proiectelor din bani de la Uniunea Europeana „in conditii rezonabile", adica fara dobanzi exagerate.
Presedintele a adaugat ca ramane de vazut care va fi reactia bancilor la apelul sau. Basescu a avut mai multe intalniri cu guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu si cu reprezentantii principalelor banci din Romania, cea mai recenta avand loc la inceputul lunii martie. Seful statului a spus, dupa acea intalnire, ca va stimula „parteneriatul banci - Guvern-Banca Nationala", precizand ca are si obligatia constitutionala in acest sens. Claudia Medrega

 
Lazea, BNR: Diavolul se afla insa in detalii
Ideea programului „Prima casa" este, in ansamblu, buna, dar exista anumite detalii care pot genera o serie de probleme si care, in cele din urma, pot sa faca diferenta dintre succes si esec, a declarat ieri economistul-sef al BNR Valentin Lazea. „Generic, ideea este buna. Diavolul se afla insa in detalii. S-ar putea ca micile detalii sa ofere programului alt sens sau continut", a spus Lazea. Potrivit acestuia, in cel mai rau caz programul ar putea conduce la acoperirea eventualelor neplati ale persoanelor care beneficiaza de credite garantate de stat din banii contribuabililor. Lazea si-a argumentat scepticismul, indicand spre necunoscutele care inconjoara inca discutiile privind programul initiat de Guvern, de exemplu faptul ca autoritatile nu au anuntat daca vor fi garantate finantarile pentru achizitiile de locuinte existente sau nou construite. „Sunt 1001 de detalii care pot face diferenta dintre succes si esec. Esecul inseamna ca din banii contribuabililor sa se acopere eventuala neplata a celor ce beneficiaza de acest credit", a spus Lazea. El a mai spus ca, in ceea ce priveste evolutia economiei, anul 2010, din punct de vedere „pur statistic", are toate sansele sa arate mai bine decat 2009. In ceea ce priveste sistemul bancar, Lazea a subliniat faptul ca BNR nu va face publice testele de stres aplicate bancilor. „Nu este rolul bancii centrale sa publice detalii legate de banci luate individual, ci doar date referitoare la intregul sistem", a comentat el. Ciprian Botea
 
Van Groningen: Nu mai jos de 11%
Dobanda la creditul pentru „Prima casa" ar trebui sa fie cat mai redusa, pentru a fi accesibila clientilor, un nivel rezonabil al acesteia fiind dobanda la care se imprumuta statul roman plus un punct procentual, a declarat ieri presedintele Raiffeisen Bank Steven van Groningen. „Cheia discutiilor este nivelul dobanzilor. La dobanzi mari, putini oameni se vor putea califica. (...) O dobanda rezonabila ar fi 1% mai mult decat se indatoreaza statul", a spus van Groningen. El a explicat ca dobanzile de pe pietele internationale nu pot fi influentate de catre bancile romanesti si ca la nivelurile la care statul se imprumuta atat la intern, cat si pe pietele externe se mai adauga si costurile pe care le au institutiile de credit. In prezent, Ministerul Finantelor se imprumuta la o dobanda usor peste 11% la lei, iar costul primei de risc pe pietele externe (CDS) este in jur de 300 de puncte de baza, care se adauga peste rata EURIBOR. Mediafax
 
Anghel, BCR: Programul va avea un succes mai mare decat se crede
Programul „Prima casa" este una dintre masurile foarte bune ale Guvernului, a declarat ieri Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, precizand ca masura „va avea un succes mai mare decat credem" in acest moment. El a subliniat totusi ca, desi guvernul s-a consultat cu bancile pentru initierea acestui program, succesul sau depinde foarte mult de modul in care Executivul va alege sa-l implementeze. Anghel a spus ca in prezent in Romania exista credite ipotecare de circa 5 mld. euro, iar daca programul va genera imprumuturi noi de un miliard de euro isi va atinge obiectivele. In acelasi timp, Anghel a analizat si perspectivele pietei de creditare in actualul context economic, considerand ca „trendul de reducere a dobanzilor atat la credite, cat si la depozite este unul inevitabil". Din punctul de vedere al creditului, spune el, vom trece „la o alimentatie bio, fara E-uri, fara produsele nesanatoase de genul creditului cu buletinul". Economistul-sef al BCR a adaugat ca viitorul va rezerva inovatie pe piata de creditare, bancile vor continua sa vina cu produse noi si vor incerca sa-si conserve baza de clienti. Anghel a mentionat ca in prezent in Romania exista credite ipotecare de circa 5 miliarde euro si ca, daca se va ajunge la un miliard de euro noi imprumuturi, ar reprezenta 20% din suma totala. Ciprian Botea