Isarescu ataca al patrulea mandat de guvernator al BNR

Autor: Cristian Hostiuc 03.06.2009

La mijlocul anului 1990, Mugur Isarescu era reprezentantul comercial al Romaniei la ambasada de la Washington de cateva luni, fiind trimis la post imediat dupa Revolutie. Cei care atunci formau guvernul, respectiv Petre Roman, Adrian Severin, Eugen Dijmarescu, l-au chemat de urgenta la Bucuresti sa preia conducerea Bancii Nationale, o pozitie care la vremea aceea nu era pe lista de prioritati a nimanui.



Isarescu ii cunostea pe majoritatea celor care au venit la putere in 1990 prin intermediul celebrului "Club de la Trocadero" din Piata Universitatii, de la "coada calului", unde se adunau la dezbateri cei de la Institutul de Economie Mondiala - pepiniera de cadre sau esalonul II pentru conducerea statului. Institutul exista si astazi, dar Trocadero s-a transformat in cazinou. Isarescu a fost coleg de birou cu Dijmarescu, care in 1990 era o voce puternica in guvernul Roman, iar din 2004 este viceguvernator al BNR.

Isarescu era cel mai apropiat colaborator al celui care conducea Institutul de Economie Mondiala, Costin Murgescu, despre care multi spun ca daca ar fi trait dupa Revolutie Romania ar fi avut o alta soarta economica.
De-a lungul celor 19 ani au existat cateva tentative de schimbare a lui Isarescu din functie: in anii 1994, in timpul guvernului Vacaroiu, dar acea incercare s-a izbit de opozitia presedintelui Ion Iliescu, apoi in 1997, cand Emil Constantinescu, proaspat ales presedinte, a pus in discutie aceasta posibilitate, dar la care a renuntat extrem de repede. In anul 2000, cand Adrian Nastase, numit premier, a avut o pozitie mai critica la adresa lui Isarescu, de la care tocmai preluase mandatul, Ion Iliescu a transat din nou discutia rapid.
In 2004, la ultimele alegeri pentru CA al BNR, organizate inaintea celor pentru Parlament, nu a intampinat nicio opozitie. Cand a venit noua putere la finalul lui 2004, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu nu au avut nicio problema cu Isarescu. Sebastian Lazaroiu, consilierul presedintelui Basescu pentru planificare si analiza politica, a declarat recent ca presedintele si guvernatorul se consulta extrem de des in privinta situatiei economice. De altfel, atat presedintele, cat si premierul Boc s-au deplasat personal la inceputul acestui an la BNR pentru a discuta situatia economica.
Daca relatia cu PD-L este extrem de buna, in ultimele doua luni a intervenit o disputa intre BNR si PSD in privinta conducerii CEC Bank - institutie care a facut obiectul negocierilor politice la formarea guvernului PD-L - PSD. Pentru prima data in istoria de 19 ani a lui Isarescu, BNR s-a exprimat impotriva schimbarii sefului CEC Bank, functie detinuta de Radu Ghetea, care este de noua ani seful Asociatiei Romane a Bancilor si unul dintre aliatii lui Isarescu.
Desi figureaza pe toate listele de posibili candidati la presedintia Romaniei, dupa aventura electorala din 2000 (cand cei mai multi spun ca l-a ajutat pe Iliescu sa devina presedinte in detrimentul lui Theodor Stolojan), Isarescu a respins orice noua implicare in lupta prezidentiala. Dar in 2014 ar urma sa i se termine si noul mandat pe care si-l doreste la BNR, aproape in acelasi timp cu finalul de mandat al presedintelui Romaniei care va fi ales in aceasta toamna.
 
Mugur Isarescu
 
Functii detinute pana in prezent
Pozitii detinute in organisme internationale