Gigantii energetici intra in discutiile cu Bruxelles-ul

Autor: Roxana Petrescu 04.06.2009
Adriean Videanu, ministrul economiei, se va intalni saptamana viitoare la Bucuresti cu comisarul european pentru energie Andris Piebalgs, cu care va avea o discutie informala pe tema restructurarii sectorului energetic, adica a infiintarii celor doua mari companii de stat.
Ministrul spune ca pana acum reactiile din partea Comisiei Europene privind proiectul infiintarii a doua companii care sa regrupeze activele energetice locale neprivatizate este privita cu ochi buni.
Pe timpul mandatului lui Varujan Vosganian la conducerea Ministerului Economiei si Finantelor, cand se dorea regruparea majoritatii companiilor energetice intr-o singura structura, reactiile din partea Comisiei Europene au fost extrem dure, Piebalgs declarand la acea vreme ca prin aceasta initiativa Romania va crea „un monstru".
„Discutia informala va fi ocazionata de o conferinta pe energie care va fi organizata la Bucuresti. Pana acum mesajele privind aceasta stragetie de reorganizare venite din partea Comisiei Europene au fost pozitive", a declarat Adriean Videanu.
Cele doua companii ar putea avea urmatoarea structura: prima va cuprinde o parte din hidrocentralele Hidroelectrica, complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, SNLO si reactoarele nucleare 1 si 2 de la Cernavoda, in timp ce a doua companie va cuprinde restul hidrocentralelor Hidroelectrica inclusiv Portile de Fier, CNH, termocentralele Mintia si Paroseni, precum si Electrocentrale Bucuresti.
Totodata, si Electrica ar putea fi impartita in doua intre cele doua companii care pentru acest lucru va primi avizul Comisiei Europene.
Videanu a mai precizat in legatura cu decizia ca pana in septembrie toate sectoarele economice sa consume numai gaz din productia interna, mult mai ieftin fata de cel din import, ca Petrom si Romgaz, cei doi mari producatori locali de gaze, vor avea dreptul sa negocieze pretul de vanzare.
„Toata industria va primi gaze 100% din productia interna, pentru ca daca am da doar anumitor industrii, ar fi ajutor de stat. Romgaz si Petrom isi vor negocia preturile", a spus Videanu. Ministrul a mai spus ca o astfel de masura era necesara pentru ca cel putin in cazul Romgaz existau cantitati mari de gaze suplimentare ca urmare a reducerii consumului de gaze din piata.