Presedintele Basescu: Este timpul ca bancile din Romania sa faca si ele ceva pentru economie

Autor: Mediafax 04.06.2009

Presedintele Traian Basescu considera ca reactia bancilor nu este multumitoare si o considera incorecta, mentionand ca asteapta din partea acestora „dinamism si curaj" si ca le reproseaza in primul rand dobanzile mari.



 
„Reactia bancilor nu este multumitoare si o consider incorecta. Eu le-am propus un parteneriat, iar astazi am auzit numai plangeri... ce sa mai faca statul. Dar este timpul ca bancile din Romania sa faca si ele ceva pentru economia romaneasca", a spus Basescu, miercuri seara, la TVR1, dupa intalnirea pe care a avut-o in cursul zilei cu bancherii.
El a mentionat ca simpla mentinere a liniilor de credit este un efort, care este recunoscut si este o respectare a intelegerilor anterioare acordului cu FMI. „Dar eu astept de la banci mai mult. Astept dinamism si curaj", a subliniat el. In opinia lui, cand economia creste cu sase sau opt procente, „e usor sa fii bancher si sa treci la profituri sume uriase".
„Bancile adevarate si bancherii adevarati stiu sa faca bani si pentru ei si pentru economie si in perioada de criza", a continuat el. Presedintele a spus ca reproseaza bancilor, in primul rand, „dobanzile foarte mari". „Au lichiditati, sunt bani, nu inteleg de ce mai mentin aceste dobanzi. Sigur, au niste probleme din decembrie, ianuarie, februarie, cand s-au repezit sa-si ia clientii unii altora, ca intr-un joc de-asta fara reguli, si atunci au oferit dobanzi foarte mari la depozite. Acum le este foarte greu sa coboare aceste dobanzi, pentru ca ei platesc la depozitele pe care le au dobanzi mari, de 20%, de 18%, insa aceasta nu este vina economiei romanesti, este responsabilitatea lor si trebuie sa-si asume si raspunderea de a mai pierde din profit", a spus el.
El a afirmat totodata ca nimeni nu poate impune bancilor o anumita conduita in ceea ce priveste costul banilor. „Ce mi se pare inadmisibil este ca abordarea lor este risc zero", a aratat seful statului.
Intrebat ce parghii ar avea pentru a convinge bancile, Basescu a raspuns: „Nu am parghii si nimeni nu are. Bancile sunt libere sa faca ce vor. Dar nici nu putea sa nu aiba loc aceasta discutie, in care eu sa-mi exprim punctul de vedere, ca in propunerea pe care le-am facut-o - parteneriat intre stat si sistemul bancar privat - noi ne-am respectat obligatiile. Acest lucru l-am dat ca mesaj si i-am rugat sa analizeze posibilitatea sa coboare dobanzile pentru a stimula investitiile".
In opinia presedintelui Basescu, existand lichiditate, bancile sunt tentate sa spuna ca vor sa contribuie la constructia de autostrazi. „Raspunsul meu este simplu: da, contribuiti, componenta autohtona pentru constructia de autostrazi, la banii pe care ni-i da UE, poate fi si de la voi, dar sa nu fie banii mai scumpi decat cei pe care ni-i ofera Banca Europeana de Investitii", a spus el.
Seful statului a mentionat ca asteapta, totusi, in zilele urmatoare, o reactie pozitiva din partea bancilor.
El a adaugat ca la intalnirea de miercuri cu reprezentantii bancilor nu a fost o reactie. „Pur si simplu au fost discutii in care am inteles ca tot de la stat asteptau mai mult", a afirmat el, fara a da detalii.
Basescu a afirmat ca nu a facut niciun secret din a spune ca este nemultumit de comportamentul bancilor si ca acestea nu au respectat parteneriatul.
„Era un domn, mare bancher altfel, cetatean roman, care incepuse sa-mi faca socoteala cate datorii n-a platit statul la firme (...). De fapt, batea campii, ca nu era vorba de banii pe care Guvernul trebuia sa-i plateasca, Guvernul a platit, dar sunt administratiile locale care sunt in mare dificultate din doua motive, unul si cel mai important ca au foarte multe hotarari judecatoresti care i-au obligat sa dea bani din urma de pe la anul 2000, in buna intelegere de catre unii judecatori a legislatiei din Romania si a discretionarului. (...) Pe de alta parte, daca economia nu este finantata, domnii bancheri trebuie sa stie ca nici nu vor fi bani sa se plateasca firmelor banii pe care primariile trebuie sa-i plateasca, pentru ca din taxe se fac banii la primarie, nu din altceva".
Pe de alta parte, presedintele a afirmat ca bancile-mama au avut un comportament „foarte corect" fata de sistemul bancar romanesc, mentinand liniile de credit.