Un antreprenor din mezeluri vinde proprietati de 10 mil. euro pentru a-si salva afacerea

Autor: Diana Tudor Stoica 04.06.2009
Dumitru Stefanescu, proprietarul producatorului de mezeluri din vanat Stenyon, companie cu afaceri de 9 mil. euro, a scos la vanzare doua proprietati din Bucuresti si Snagov pe care cere 10 mil. euro, in incercarea de a-si redresa businessul din productie.
"Din cauza lipsei de lichiditati, creditorii au ridicat deja materia prima pe care producatorul de mezeluri Stenyon o detinea in depozite, pentru a-si recupera din datorii", sustin surse din industria mezelurilor. Acestea afirma ca producatorul a inchis fabrica din Magurele.
Contactat de Ziarul Financiar, Dumitru Stefanescu nu a dorit sa faca niciun comentariu.
Stefanescu, 47 de ani, a publicat insa mai multe anunturi pe site-urile imobiliare, intentionand sa vanda atat o vila construita anul trecut in apropierea lacului Snagov, in valoare de 1,5 mil. euro, cat si un teren de 13.300 de metri patrati in zona Colentina a Capitalei, pe care solicita un pret de 650 de euro pe metru patrat, adica 8,5 mil. euro. El nu este insa singurul antreprenor din industria mezelurilor care se confrunta cu probleme din cauza lipsei de lichiditati. In decembrie anul trecut, Vericom din Bucuresti a vandut pachetul majoritar de actiuni catre competitorul Elit Cugir. 
Dumitru Stefanescu a infiintat afacerea Stenyon din industria mezelurilor in urma cu 18 ani, specializandu-se pe o nisa de piata, putin exploatata de alti competitori din industrie - carnea de vanat. De altfel, specializarea i-a permis antreprenorului sa-si plaseze produsele in cele mai importante lanturi internationale de retail, astfel ca rulajul companie a ajuns la aproape 10 mil. euro in 2007. Cu toate acestea, in ultimii trei ani cifra de afaceri a companiei era in scadere usoara in euro, potrivit datelor Ministerului de Finante, in timp ce datoriile raportate au crescut pana la 3,3 mil. euro in 2007.