Bursa de la Varsovia vrea sa inunde piata cu actiuni noi

Autor: Catalina Apostoiu 07.06.2009
Inca 20 de companii ar putea fi listate pe bursa de la Varsovia pana la sfarsitul acestui an, a declarat Ludwik Sobolewski, CEO-ul bursei poloneze, care are deja cu cel mai ridicat numar de oferte publice initiale de vanzare de actiuni din Europa in acest an, conform MarketWatch.
Sobolewski a declarat ca se asteapta ca 20 de companii sa intre pe piata principala si inca 20 sa fie listate pe piata alternativa New Connect pana la sfarsitul anului.
Valul de oferte evidentiaza pozitia centrala ocupata de bursa de la Varsovia in Europa Centrala si de Est. Investitorii au invadat piata de actiuni a Poloniei pentru ca tara a facut fata recesiunii mai bine decat alte tari din regiune. Bursa se confrunta totusi cu unele probleme in conditiile in care incearca sa-si intareasca pozitia de cea mai importanta piata din regiune. „Problema este cererea venita din partea investitorilor, bineinteles", a declarat Sobolewski.
Pana acum in acest an, cinci companii s-au listat pe principala piata a bursei de la Varsovia, in timp ce altele opt s-au listat pe piata New Connect. Valoarea totala a ofertelor s-a ridicat la 73 de mil. zloti (16,2 mil. euro).
Prin comparatie, numai doua IPO-uri s-au desfasurat pe bursa londoneza in acest an, atragand 222,6 milioane de lire sterline (257 milioane de euro). In Statele Unite, opt companii s-au listat pana acum in acest an, cu o valoare totala de 1,8 mld. $.
Sobolewski a declarat ca economia poloneza difera de cele ale tarilor vecine care depind foarte mult de exporturile catre Europa Occidentala. El a subliniat si maturitatea investitorilor locali.
Piata poloneza de actiuni a fost afectata de iesirea investitorilor internationali si de retragerea fondurilor de investitii locale, insa situatia s-a imbunatatit in ultimele luni.
Sobolewski a declarat ca nu ia in considerare nicio achizitie peste granite in acest moment.