Statul a cheltuit haotic 1 miliard de euro pe solutiile IT&C

Autor: Sabin Popescu 07.06.2009
Statul a cheltuit circa un miliard de euro in ultimii opt ani pe informatizarea institutiilor publice, proces care a fost realizat insa haotic, pentru ca sistemele nu sunt interconectate, afirma Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor.
"Chetuielile pe echipamente, aplicatii software si consumabile se ridica la peste un miliard de euro, iar din punctul meu de vedere problema este una singura - toate aceste programe s-au facut fara interconectare si fara interoperabilitate", a spus Sandu, asemanand situatia cu cea a Austriei de acum 26 de ani. El a admis ca rezolvarea acestei probleme va fi foarte dificila, intrucat, in prezent, nu exista nici macar o evidenta a numarului total de PC-uri si al aplicatiilor utilizate in administratia publica. "In momentul in care am inceput sa fac inventarierea, m-am speriat. Este ca un sistem in care o rotita este de plumb, una este de diamant, una de platina, dupa care urmeaza una de lemn."
El spera ca procesul de inventariere a sistemelor IT&C din cele 15.000 de institutii publice din Romania sa fie finalizat pana la sfarsitul anului. "Ceea ce s-a facut pana acum a fost necesar, dar s-a dovedit insuficient - toate cele 15.000 de institutii ar fi trebuit sa apara in Sistemul Electronic National (SEN), astfel incat orice cetatean sa aiba acces la informatiile de baza despre pensii, plata taxelor, dar si scoli sau spitale".