Actionarii vin cu bani de acasa la firmele de leasing si credite

Autor: Angela Placinta 08.06.2009
Companiile de leasing si cele de credite au primit 68 mil. euro de la actionari in ultimele sase luni pentru care sunt disponibile date la Oficiliul National al Registrului Comertului (ONRC), adica in perioada octombrie 2008-martie 2009.
In aceasta perioada, cea mai mare majorare de capital a fost realizata la compania de credite de consum Provident Financial, detinuta de grupul financiar britanic International Personal Finance. In noiembrie anul trecut Provident si-a majorat capitalul cu 17,4 mil. euro, potrivit datelor ONRC, pentru a acoperi pierderile operationale inregistrate in 2007 si 2008. Provident acorda credite de mica valoare, in general de pana la 3.000 de lei, la domiciliu. Anul trecut compania a acordat credite in valoare de 42 mil. euro, triplu fata de 2007.
A doua majorare de capital ca valoare a fost realizata la Romstal Leasing, companie care anul trecut a ocupat locul noua pe piata de profil. Romstal Leasing este detinuta de grupul belgian KBC, care a majorat capitalul societatii cu peste 16,1 mil. euro in luna februarie a acestui an.
Pe locul trei in topul majorarilor de capital din ultimele sase luni se afla compania de credite ING Commercial Finance, care a beneficiat de un aport de 6,2 mil. euro de la actionarul majoritar in luna ianuarie.
Urmatoarea companie din acest clasament este Cyprus Leasing, un jucator de talie mica de pe piata de profil. Capitalul companiei a fost majorat cu aproape 6 mil. euro in octombrie anul trecut.
Tot in octombrie, CapaFinance, firma de microcreditare din Cluj-Napoca, aflata acum in proces de autorizare la BNR pentru a se transforma in banca, si-a majorat capitalul social cu 5,5 mil. euro, arata datele ONRC. Capa Finance este controlata de Fondul Romano-American de Investitii.
Urmatoarele companii de leasing si credite de pe lista majorarilor de capital sunt Mercedes-Benz Leasing (4,6 mil. euro, martie), Verida Credit (4 mil. euro, ianuarie), ING Credit (3,7 mil. euro, noiembrie), Leaseplan (3,1 mil. euro, octombrie) si Simplu Credit (1,2 mil. euro, octombrie).