Doua treimi din firme au pus angajarile in stand-by. Doar munca sezoniera ar putea dezgheta piata

Autor: Delia Oniga 08.06.2009
Aproape doua treimi din companii (64%) nu vor face nicio schimbare la nivelul numarului de angajati in urmatoarele trei luni, arata rezultatele studiului Manpower privind perspectivele angajarii de forta de munca pentru trimestrul al treilea.
Un procent de 14% dintre companiile locale intentioneaza sa faca angajari in urmatoarele trei luni ale acestui an, in timp ce 21% dintre ele anticipeaza o scadere a activitatii de angajare, potrivit studiului realizat pe un esantion de 753 de angajatori romani.
Pentru al doilea an consecutiv, angajatorii romani raporteaza o previziune neta de angajare negativa, de -7%, in scadere fata de anul trecut, cand nivelul acesteia a fost de -4%. Previziunea neta de angajare se refera la diferenta dintre procentul angajatorilor care estimeaza o crestere a volumului angajarilor si procentul celor care estimeaza ca vor reduce recrutarile. In acest fel, angajatorii romani se situeaza pe ultimul loc in Europa, alaturi de tari ca Grecia sau Irlanda, care inregistreaza acelasi nivel al previziunii nete de angajare.
Cu toate acestea, este de asteptat o crestere a volumului de recrutare in cadrul companiilor cu activitati sezoniere, care sa duca la o stabilizare a pietei.
„Toata lumea are incredere ca piata de recrutare se va stabiliza si ca va creste numarul recrutarilor pe anumite domenii. Va fi vorba mai degraba despre activitatile sezoniere, cum sunt domeniul constructiilor sau cel hotelier, unde va fi nevoie de oameni pe timpul verii", spune Eliza Nechifor, marketing & communication coordinator al Manpower, filiala locala a celei mai mari companii de leasing de personal din lume. Potrivit studiului, angajatorii din constructii raporteaza cea mai puternica previziune neta de angajare (+3%), in crestere cu 12 puncte procentuale fata de trimestrul trecut. Procente pozitive se inregistreaza si in hoteluri si restaurante (+2%) sau finante si servicii imobiliare (+1%). In acelasi timp, cel mai scazut nivel al previziunii de angajare este de -30%, aceasta vizand sectorul energie electrica, gaze si apa.
In ceea ce priveste Europa, in trimestrul urmator angajatorii din Norvegia si Polonia anunta cea mai favorabila perioada pentru activitatea de angajare, in timp ce companiile din Irlanda si Spania se numara printre cele mai putin optimiste.