CEN Rovinari a luat 6 mil. euro de la BRD

Autor: Carol Dan 08.06.2009
BRD-Groupe Société Générale a imprumutat Complexul Energetic (CEN) Rovinari cu 25 de milioane de lei (5,9 mil. euro), pentru finantarea activitatii curente, a declarat Gheorghe Davitoiu, directorul general al producatorului de energie detinut de stat.
„Este un imprumut pentru activitatile curente", a afirmat Davitoiu. CEN Rovinari se afla de peste trei luni in discutii si cu banca de stat CEC pentru un credit de 100 milioane de lei (23,8 milioane de euro). El a adaugat ca, in afara de CEC, CEN Rovinari nu negociaza cu alte banci contractarea de credite.
CEN Rovinari, unul dintre cei mai mari producatori de energie electrica din Romania, este controlat de stat prin Ministerul Economiei. Compania a mai imprumutat, in luna noiembrie a anului trecut, 77,5 milioane de euro de la UniCredit Tiriac Bank pentru sustinerea programului de investitii de mediu.
Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli al companiei, in acest an sunt prevazute investitii totale de 352,8 milioane de lei, din care 296,3 milioane de lei ar urma sa fie obtinute din credite, iar 56,5 milioane de lei sa fie asigurate din surse proprii.
Producatorul de electricitate a consemnat in primul trimestru un profit similar cu cel din aceeasi perioada a anului trecut, de aproximativ 40 de milioane lei (aproape 10 milioane de euro).
CEN Rovinari a fost infiintat in 2004 prin fuziunea unitatii de producere a energiei Electrocentrale Rovinari cu minele de lignit Rovinari, Tismana si Pinoasa, detinute anterior de Compania Nationala a Lignitului Oltenia.