Comisarul european pe energie: Faceti bine ca dati detaliile tehnice cerute de Rusia pentru South Stream

Autor: Roxana Petrescu 09.06.2009
Comisarul european pe energie Andris Piebalgs spune ca este foarte clar ca este nevoie de o restructurare in ceea ce priveste sectorul energetic romanesc, iar cum Guvernul de aici „stie regulile europene", nu ar trebui sa fie nicio problema pentru infiintarea celor doua companii energetice gigantice propuse de ministrul economiei Adriean Videanu.
„Nu am intrat in detaliile structurii celor doua companii. Nici nu ar fi fost corect inainte de finalizarea dezbaterii publice pe aceasta tema care ar putea duce oricum la anumite modificari. Am discutat la modul general", a spus Videanu.
Potrivit acestuia, dezbaterea publica pe tema restructurarii sistemului de productie energetic ar urma sa aiba loc intre 15 iunie si 15 iulie, iar pana la sfarsitul lunii iulie Romania ar urma sa trimita la Comisia Europeana o notificare oficiala pe aceasta tema.
Comisarul european a mai precizat ca, desi in trecut caracterizase tentativa statului roman de a-si regrupa companiile producatoare de energie intr-una singura ca fiind un „monstru", acum legislatia s-a mai schimbat, iar ideea guvernului de a crea doua companii nu se va confrunta cu probleme in fata Comisiei Europene.
Cele doua companii ar putea avea urmatoarea structura: prima va cuprinde o parte din hidrocentralele Hidroelectrica, complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, SNLO si reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda.
Cea de-a doua companie va cuprinde restul hidrocentralelor Hidroelectrica, inclusiv Portile de Fier, CNH, termocentralele Mintia si Paroseni, precum si Electrocentrale Bucuresti.
Totodata, Piebalgs a mai spus ca este bine ca Romania sa dea toate detaliile tehnice legate de trecerea gazoductului rusesc South Stream prin Marea Neagra, mai ales in conditiile in care Europa este vulnerabila in ceea ce priveste alimentarea cu gaze si orice ruta de interconectare este in interesul comunitar.
„Nu trebuie sa politizam proiectele de interconectare. South Stream este o alta ruta, iar cum noi suntem extrem de vulnerabili, este in interesul nostru sa avem cat mai multe posibilitati de alimentare cu gaze. Nu vad nicio problema pentru Nabucco si cred ca Romania face bine ca da detaliile tehnice cerute de Rusia pentru South Stream", a spus Piebalgs.
Mai mult, comisarul european a precizat ca parteneriatul recent semnat intre Romgaz si Gazprom este unul bun pentru ca suplimentarea capacitatii de inmagazinare a gazelor naturale este de natura sa aduca stabilitatea in aprovizionarea unei piete.