ULTIMA ORA / Street Delivery: Pictor Verona, numai pentru pietoni

Autor: Stelian Turlea 10.06.2009

De astazi, timp de trei zile, are loc pentru a patra oara Street Delivery, evenimentul care transforma o strada obisnuita intr-una destinata numai pietonilor si activitatilor culturale: muzica live, expozitii de proiecte arhitecturale,workshopuri etc. Evenimentele anterioare de acest fel, cu deosebire cea de anul trecut, s-au bucurat de mare succes. Editia din acest an este dedicata, din nou, promovarii beneficiilor pe care le-ar putea aduce crearea unui traseu pietonal care sa lege Gradina Icoanei de Parcul Cismigiu. In aceasta zona se gasesc o seama de repere esentiale de arhitectura si monumente istorice: Scoala Centrala de Fete, Biserica Anglicana, Casa Universitarilor (Leberecht) etc. Le reamintim, pe scurt, celor care iubesc Bucurestii si istoria orasului.

 
 
Scoala Centrala de Fete, str. Icoanei nr. 3-5. Proiectul a fost finalizat in august 1887 si semnat de Ion Mincu, in dubla sa calitate de arhitect si inginer, iar cladirea a fost terminata in 1890. Este socotita „opera cea mai izbutita a maestrului". De-a lungul istoriei, si-a schimbat de vreo zece ori denumirea.
Biserica Anglicana. Se afla langa Gradina Icoanei, la bifurcatia strazilor Pictor Verona si A. Xenopol. Planurile au fost intocmite in 1911 de arhitectul Victor Stefanescu, lucrarile au inceput in 1913 si caldirea a fost terminata inaintea inceperii primului razboi mondial. Lacasul a fost dat in functiune in noiembrie 1922. Stilistic, face parte dintre creatiile epocii victoriene, fiind realizat intr-un stil gotic temperat.
Ateneul Roman, str. Franklin nr. 1. Construit intre 1886 si 1889, dupa proiectul arhitectului francez Albert Galleron, pe fundatia pregatita pentru un circ-manej. Intre 1893 si 1897, s-a adaugat o anexa lipita in spatele edificiului. Monumentul a fost refacut dupa avariile bombardamentului din 1944 si dupa cutremurele din 1977, 1986 si 1990. Fresca din sala de concert a fost pictata sub domnia regelui Carol al II-lea, de Costin Petrescu. Unii dintre cei mai mari artisti ai lumii au concertat aici.
Biblioteca Centrala Universitara Carol I, str. Boteanu nr. 1. Edificiul a fost construit ca fundatie universitara, dupa planurile arhitectului francez Paul Gottereau, intre 1891 si 1893. In urmatorii doi ani a fost dotat si amenajat. Regele Carol I a inaugurat fundatia la 14 martie 1895. Avea misiunea de a acorda subventii, premii de incurajare, burse studentilor cercetatori, sa publice lucrari valoroase, teze de licenta sau de doctorat. In iulie 1948 a fost transformata in Biblioteca Centrala Universitara. In incendiul din decembrie 1989, au ars peste 500.000 de volume si 3.500 de manuscrise. Reconstruita si refacuta, cladirea devine in aprilie 2006 Biblioteca Centrala Universitara Carol I.
Palatul Regal, Calea Victoriei nr. 49-53. A fost construit dupa Razboiul de Independenta, dupa ce vechiul palat, cu doar douazeci si cinci de camere, il facuse de ras pe suveran, in 1877, cu prilejul vizitei tarului Alexandru al II-lea. Proiectul a fost incredintat arhitectului Paul Gottereau, constructia a inceput in 1882 si a fost finalizata in 1885, termenul fiind atat de scurt datorita ideii includerii fostului Palat Domnesc (devenit aripa Kretzulescu) in noul Palat Regal. Cladirea a rezistat pana in 1927, cand a cazut prada unui incendiu de proportii, bun prilej pentru construirea actualului palat, intre 1932 si 1937, dupa planurile arhitectului Nicolae Nenciulescu. Fostul Palat Regal adaposteste astazi Muzeul National de Arta.   
Catedrala Sfantul Iosif. Construita de comunitatea catolica, intre 1873 si 1884, dupa planurile arhitectului vienez Friedrich von Schmidt. In februarie 1880, la conducerea lucrarilor catedralei a fost numit arhitectul Carol Benish (Benis). Imparatul Franz Josef se numara printre ctitori, contribuind cu o mare suma de bani. Orga a fost fabricata de Casa Merklin din Paris, iar pictura interioara i-a apartinut lui Fritz Elsner. Costul lucrarilor a condus, din pacate, la renuntarea la doua turnuri-clopotnita, care ar fi conferit o alta personalitate lacasului. Consacrarea si inaugurarea catedralei au fost celebrate la 15 februarie 1884. Este amplasata pe strada general Henri Berthelot nr. 19.
 
Fireste, acestea sunt principalele obiective ale unui posibil traseu. Se mai pot adauga, la cele doua capete – Gradina Icoanei si Parcul Cismigiu – multe alte cladiri importante, de patromoniu, ridicate de mari arhitecti romani, cum este, de pilda, casa care adaposteste azi Ordinul Arhitectilor din Romania sau casa lui Dimitrie Sturdza, care adaposteste azi Libraria Carturesti.
 
Anul trecut, Street Delivery a fost, spuneam, un succes, iar bucurestenii s-au ales ales cu o noua fantana, admirata in fata Bisericii Anglicane (opera sculptorului Virgil Scripcariu se cheama „Maternitate"), sau cu acoperirea ferestrelor oarbe ale unei cladiri de pe str Verona cu fotografii enorme de oameni, realizate de celebrul fotograf Dan Hayon (proiectul „Omul de langa tine").
Planurile arhitectilor sunt multe: construirea unei parcari subterane, 12 noi instalii de arta publica, sali de conferinte s.a. Va mai trece insa mult timp. Deocamdata sa ne bucuram vreme de trei zile de un minunat traseu destinat numai pietonilor.
 
In imaginile de la Street Delivery 2008 (foto, Cristina Turlea): pietoni bucurandu-se de o strada a lor; Fantana Maternitate; fotografiile lui Dan Hayon
 
PS. Dupa Noaptea Muzeelor si Street delivery, se pregateste Noaptea Institutelor Culturale – pe 26 iunie, de la 6 seara la 4 dimineata. Merita sa petrecem pe strazi si atunci!