Spaniolii de la Real Madrid au cumparat un jucator cu 93 mil. euro: Ronaldo costa cat o cladire de birouri premium din Bucuresti

Autor: Alexandru Stefan Matei 12.06.2009

Echipa spaniola de fotbal Real Madrid bate toate recordurile de pe piata transferurilor dupa ce a primit acceptul englezilor de la Manchester United de a-l transfera pe mijlocasul portughez Cristiano Ronaldo pentru 93 de milioane de euro.

Florentino Perez, noul presedinte al Realului, care mai trebuie doar sa negocieze cu jucatorul termenii contractului, este la al doilea transfer-bomba din ultima saptamana dupa ce in urma cu cateva zile l-a achizitionat pe brazilianul Kaka pentru 65 de milioane de euro. Fostul mijlocas al echipei italiene AC Milan ramane cel mai bine platit jucator de fotbal, cu un salariu pe sezon de 9 milioane de euro, acelasi pe care l-a avut si la AC Milan.
 
Isi recupereaza banii rapid
Real Madrid si-ar putea recupera banii platiti pe Kaka si Cristiano Ronaldo intr-un singur an, estimandu-se ca doar venirea brazilianului pe Santiago Bernabeu va aduce clubului venituri suplimentare de 70 de milioane de euro in acest sezon, conform unui raport al Weber Sandwick Sport.
Firma de consultanta considera ca venirea lui Kaka va duce la o crestere a vanzarilor de tricouri, a veniturilor din sponsorizari si a vanzarilor de bilete.
Ronaldo ar suplimenta veniturile clubului cu inca 50 de milioane de euro pe sezon. Cei doi jucatori vor avea insa mult de munca pentru a-l depasi pe David Beckham la capitolul venituri, care a fost o adevarata masina de facut bani pentru Real Madrid, clubul castigand de pe urma acestuia 425 de milioane de euro doar din vanzarea de tricouri si alte materiale promotionale.
 
Presedintele clubului este miliardar
Perez are o avere estimata de revista americana Forbes la 1,8 miliarde de dolari (1,27 mld. euro) si detine 12% din cea mai mare companie de constructii din Spania, Actividades de Construccion y Servicios (ACS), care are vanzari anuale de peste 27 de miliarde de dolari (19 mld. euro).
Florentino Perez, omul care se afla in spatele acestor transferuri, foloseste aceeasi strategie pe baza careia a format echipa „galactica" a Realului de la inceputul anilor 2000 si care a castigat campionatul Spaniei si Champions League.
Primul transfer de calibru de atunci a fost facut in 2000 prin aducerea lui Luis Figo de la rivala Barcelona pentru 60 de milioane de euro. In 2001 Perez l-a transferat pe Zinedine Zidane de la Juventus pentru suma de 73,5 milioane de euro. Transferul lui Zidane a fost cel mai scump din istoria fotbalului pana la cel al lui Cristiano Ronaldo.
In 2002 la Madrid a venit brazilianul Ronaldo pentru care Perez a platit 43,9 milioane de euro celor de la Internazionale Milano. David Beckham a completat lista starurilor aduse de Perez, fiind transferat in 2003 de la Manchester United pentru 37,5 milioane de euro.
 
Ce poti cumpara in Romania cu 90 mil. euro
Un investitor pe Bursa care dispune in prezent de 90 mil. euro ar putea cumpara, teoretic, de pe Bursa de la Bucuresti peste 90% din SIF Moldova, evaluata la circa 99 mil. euro. Printr-o astfel de achizitie, ar ajunge sa controleze un portofoliu de peste 200 de companii, printre care se numara participatii de 6% din BCR si 5% din BRD, cele mai mari banci din Romania. Tot cu 90 mil. euro, ar putea cumpara integral producatorul de medicamente local Antibiotice Iasi, cu afaceri anuale de 58 mil. euro si peste 1.500 de angajati, care este evaluat in prezent la 71 mil. euro. In acest caz, i-ar mai ramane bani si pentru achizitia dezvoltatorului imobiliar Impact, evaluat la 18 mil. euro, sau pentru doua companii mai mici, precum Dafora si Flamingo, a caror valoare cumulata se ridica la circa 19 mil. euro. Cu aceeasi suma, ar putea fi achizitionata in prezent o participatie de 2,4% din Petrom, cea mai mare companie din Romania. Cu acesti bani ar putea fi cumparate la ora actuala in Bucuresti proiecte de birouri precum America House din Piata Victoriei sau S-Park din spatele Casei Presei Libere, dar si un mall mai mic, precum City Mall din zona Eroii Revolutiei. Cu acesti bani ar putea fi cumparate peste 1.000 de apartamente vechi cu trei camere intr-un cartier precum Drumul Taberei sau Titan. Andrei Chirileasa, Cristi Moga