Premiera politica: Geoana si Antonescu fac front comun impotriva Guvernului

Autor: Iulian Anghel 11.06.2009
Presedintii PSD si PNL Mircea Geoana (desen), respective Crin Antonescu sustin ca ordonanta guvernului privind posibilitatea abrogarii legilor inainte de intrarea lor in vigoare risca sa dezechilibreze intreg sistemul de legiferare si este neconstitutionala.
Potrivit lui Geoana, niciun ministru social-democrat nu si-a dat avizul asupra acestei ordonante.
Guvernul a adoptat recent o ordonanta care ii permite sa modifice actele normative inainte de intrarea lor in vigoare. Acest lucru inseamna ca Guvernul poate modifica un act normativ dupa ce el a trecut de votul Parlamentului. Actualmente, un act normativ trecut de votul Parlamentului poate fi modificat doar dupa ce el incepe sa produca efecte, adica a intrat in vigoare. Criticii ordonantei spun ca masura Guvernului desconsidera activitatea de legiferare a Parlamentului, incalcand astfel Constitutia. Liderii PNL in frunte cu Crin Antonescu au anuntat ca vor contesta la Curtea Constitutionala acest act normativ, pe care il califica drept "o lovitura de stat".
Aparitia in presa a informatiilor despre aceasta ordonanta a impartit PSD in doua. Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, a aparat ieri actul normativ, in vreme ce liderul PSD, Mircea Geoana, a afirmat ca Guvernul a ajuns intr-o "cavalcada a erorilor", promovand aceasta ordonanta pentru a repara erorile Ministerului Justitiei in legatura cu codurile juridice.
"Pentru a putea sa remedieze ceea ce domnul Predoiu nu a putut sau nu a stiut sa faca la momentul codurilor, studiul de impact si tot ce inseamna pregatirea aplicarii codurilor, Guvernul a apelat la o solutie pe care o consider gresita", a adaugat el.
Liderul PSD a afirmat ca OUG privind abrogarea legilor risca sa dezechilibreze intregul sistem de legiferare.
El a afirmat ca responsabilitatea principala pentru aceasta ordonanta revine Ministerului Justitiei, care "l-a fortat" intr-un fel pe premier sa adopte aceasta ordonanta.
Geoana a mentionat ca ordonanta nu a avut avize din partea niciunui ministru social-democrat, fiind introdusa de Ministerul Justitiei pe ordinea de zi suplimentara a sedintei de Guvern.
Ieri, guvernul a precizat ca abrogarea sau completarea unor acte normative inainte de intrarea in vigoare este impusa de cazurile din ultimii ani, cand s-a constatat ca unele documente adoptate, dar neintrate in vigoare "nu pot fi aplicate in lipsa instrumentelor necesare sau nu mai reflecta nevoile societatii".