Mihail Fridman, oligarhul-bancher care nu isi iarta partenerii de afaceri nici pe timp de criza

Autor: Catalina Apostoiu 14.06.2009
Criza financiara a sters aroganta multora dintre miliardarii Rusiei, fortandu-i sa ceara sprijin guvernamental si ragaz din partea creditorilor in efortul disperat de a-si salva imperiile, scrie The Wall Street Journal.


Nu este insa si cazul lui Mihail Fridman, al carui business, Alfa Group, ramane la tacticile agresive care l-au transformat pe oligarhul rus intr-unul din cei mai bogati oameni ai Rusiei, cat si in centrul criticilor care spun ca instantele slabe ale Rusiei si sprijinul tacit al Kremlinului pot avantaja companiile locale in detrimentul investitorilor straini.
„Nu as spune ca suntem agresivi, as spune ca suntem dinamici si ca luptam cu energie pentru propriile interese", spune Fridman. „Nu tuturor le place acest lucru".
De curand, gigantul din sectorul petrolier BP l-a rugat sa preia pozitia de CEO interimar a joint venture-ului TNK-BP, cedand o parte mai mare din control dupa un conflict cu privire la management si strategie de anul trecut. Alfa este liderul unui grup de investitori ce detine jumatate din TNK-BP.
Cu cateva zile inainte, primul-ministru norvegian se afla in Moscova, plangandu-se lui Vladimir Putin cu privire la problemele intampinate de compania de telecomunicatii de stat Telenor in cadrul unei operatiuni ruse unde partenerul sau este Alfa. Putin a declarat ca aceasta este o problema de natura comerciala care trebuie rezolvata intre Alfa si Telenor. Norvegienii au acuzat Alfa ca incearca sa-i ia participatia, fapt negat de compania rusa.
 
Oligarhul joaca dur
In interiorul Rusiei, o banca detinuta de grupul Alfa a intentat o serie de procese impotriva unor debitori importanti, in ciuda apelurilor Kremlinului de a nu a trata in mod agresiv industriile detinute de alti oligarhi. Averea lui Fridman a fost redusa, asemeni celor ale restului magnatilor rusi, iar cand criza a lovit prima data in toamna anului trecut, Alfa a intampinat probleme din partea propriilor creditori.
A fost pe punctul de a-si pierde importantul activ din domeniul telecomunicatiilor, insa a scapat din aceasta situatie gratie unei decizii a unei instante siberiene de inghetare a actiunilor acesteia chiar in momentul in care creditorii se pregateau sa le ia.
Apoi, un credit guvernamental de 2 miliarde de dolari a redus presiunile asupra finantelor sale.
Criticii spun ca abordarea Alfa reprezinta o ilustrare elocventa a motivelor pentru care multi investitori inca se indeparteaza de Rusia.
Chiar si unii din partenerii Alfa spun ca grupul profita de legaturile sale politice din Rusia pentru a manipula autoritatile si a pune presiune asupra rivalelor sale.
„Este o intoarcere la activitatile ce prevalau in Rusia in anii '90", declara Peter Sutherland, fost presedinte BP.
BP neaga acum orice tensiuni, insa surse apropiate TNK-BP remarca faptul ca Alfa pare sa fi obtinut in mare parte ce a dorit in momentul inceperii conflictului.
Fridman spune ca Alfa opereaza in limitele legii si respinge criticile care i se aduc. Poate ca partenerii straini ai grupului se plang de tacticile sale, spune Fridman, dar acestia sunt multumiti de investitiile pe care le-au facut. Oficialii rusi spun ca Alfa nu beneficiaza de tratament special.
 
Fridman a creat un adevarat imperiu
Strategia urmata a ajutat Alfa sa devina unul din cele mai mari grupuri de business din Rusia, cu operatiuni diversificate. Fridman, care a pornit in anii '80 cu o afacere de curatare a geamurilor, refuza sa comenteze cu privire la valoarea participatiei sale ca cel mai mare actionar al grupului. Inainte de criza, activele Alfa aveau o valoare totala de peste 50 de miliarde de dolari.
Tacticile agresive ale Alfa nu sunt rezervate numai partenerilor sai straini. Alfa Bank, cel mai mare creditor privat al Rusiei, este lider in ceea ce priveste initierea de actiuni in instanta impotriva unor industrii cu probleme, generand plangeri publice din partea altor magnati rusi, cum ar fi Oleg Deripaska, care spune ca abordarea agresiva a Alfa pune in pericol eforturile de redresare a companiilor lui.
In martie, cand presedintele Dmitri Medvedev si alti oficiali de top au criticat anumite grupuri de business pentru atitudinea dura adoptata fata de debitori, multi analisti s-au asteptat ca Alfa sa-si „indulceasca" pozitia. Insa chiar si dupa o intrunire privata cu presedintele, Fridman a ramas pe pozitie.