Basescu ataca iar: Dobanzile mari nu pot avea efecte benefice in economie

Autor: Cristian Fierbinteanu - Mediafax 16.06.2009
Practicarea unor dobanzi mari poate prejudicia economia romaneasca si chiar bancile, a declarat ieri presedintele Traian Basescu, atacand din nou sistemul bancar.
Seful statului a afirmat ca este necesara o mai buna reglementare si supraveghere a institutiilor financiare si a precizat ca a avut intalniri repetate cu reprezentantii bancilor, mesajul pe care l-a transmis de fiecare data fiind necesitatea unui parteneriat banci-guvern pentru diminuarea efectelor crizei.
„In Romania, bancile prefera contracte mai putine, insa cu valori unitare mari. Practicarea unor dobanzi mari nu poate avea efecte benefice asupra economiei. Ea se poate traduce, pe termen mediu si pe termen lung, in prejudicii asupra economiei romanesti si, pana la urma, chiar asupra bancilor", a precizat Basescu in deschiderea lucrarilor grupului 1, al patronatelor, din cadrul Comitetului Economic si Social European. El a declarat ca este foarte necesara in acest moment flexibilizarea conditiilor de creditare de catre banci si a subliniat faptul ca este necesara si o mai buna reglementare si supraveghere a institutiilor financiare.
Seful statului a spus ca un alt fenomen care afecteaza investitiile din Romania este birocratia, existand un numar mare de taxe si impozite, unele fara impact pozitiv la buget. Seful statului s-a declarat un sustinator al simplificarii sistemului de taxe si impozite.
Presedintele a mai spus ca Romania are nevoie de o crestere imediata si substantiala a capacitarii de absorbtie a fondurilor provenite de la UE. El a tinut sa sublinieze ca exista o transparenta redusa in relatia dintre institutiile care gestioneaza absorbtia fondurilor si beneficiarii proiectelor derulate din bani de la UE. El a punctat faptul ca pe site-urile acestor institutiii nu este practicata o terminologie unitara in legatura cu procedurile si documentele necesare pentru elaborarea proiectelor din bani europeni.
Seful statului s-a referit de asemenea la problema locurilor de munca, apreciind ca acestea sunt „o problema majora atat pentru Romania, cat si pentru ansamblul Uniunii Europene". „Astazi, exista multe motive de nemultumire - legate atat de aspectul cantitativ, cat si de cel calitativ: mana de lucru este insuficienta, mai ales insuficient sau inadecvat calificata; in plus, contractia cererii interne si a pietelor de export determina o crestere a spectrului somajului. Din cauza crizei, sectoare intregi si-au redus activitatea, afectand viata a mii de persoane", a spus seful statului.
„Guvernul Romaniei depune eforturi substantiale pentru solutionarea acestui gen de probleme. Stiu ca si alte guverne cauta solutii pentru probleme similare. Se doreste adoptarea de masuri coordonate, in conformitate cu regulile Pietei Unice. Crearea de noi locuri de munca si promovarea oportunitatilor de mobilitate in cadrul Uniunii Europene sunt prioritare", a apreciat seful statului.
Presedintele a pus accent pe necesitatea unui „efort sustinut pentru instruirea adecvata a fortei de munca". „Este inutil, de exemplu, sa avem un numar mare de absolventi de drept care nu-si pot gasi loc de munca, in timp ce, in alte domenii (de exemplu sanatate) personalul este insuficient", a comentat presedintele.
Totodata, Basescu a criticat starea infrastructurii, in special a celei de transport. El a spus ca autoritatile fac eforturi in vederea modernizarii transportului rutier, naval, feroviar si aerian.
 
Geoana: Atacul la BNR, o incercare de „divizare a natiunii"
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca reprosurile formulate de „cel mai important om in statul roman" la adresa BNR constituie o incercare de „divizare a natiunii" si „un atac extrem de brutal" la adresa bancii centrale. „Cred ca a sosit clipa sa nu mai consideram raspunsul anticriza ca fiind apanajul unui singur om sau al unei singure institutii. Ceea ce s-a intamplat acum cateva zile, un atac extrem de brutal din partea celui mai important om in statul roman, reprezinta o incercare de divizare a natiunii si nu de aducere in jurul unui proiect comun", a afirmat Geoana, in discursul tinut la Adunarea Generala Extraordinara a Grupului „Angajatori" al Aliantei Confederatiilor Patronale. Liderul PSD a facut trimitere la seful statului, insa fara a-i rosti numele. Basescu le-a spus ministrilor, saptamana trecuta, ca optimismul BNR privind economia nu are acoperire in evolutiile viitoare, deoarece Romania va inregistra o scadere a PIB si in trimestrul II si va intra in recesiune, asigurand insa ca va ramane un partener al Guvernului.