Acordul cu FMI creeaza necesitatea unor noi imprumuturi, spune Croitoru de la BNR

Autor: Claudia Medrega 16.06.2009
Necesarul de finantare al Romaniei este un element de vulnerabilitate si va ramane la un nivel ridicat ani la rand pentru ca acordul cu FMI creeaza noi nevoi de imprumut, considera Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale.


Acordul cu Fondul Monetar International (FMI) este totusi „maximul" din ceea ce puteau sa faca autoritatile, avand ca efect stabilizarea cursului de schimb si atenuarea canalului financiar de propagare a crizei, a spus Croitoru.
FMI estimeaza ca necesarul total de finantare al Romaniei va scadea de la 43,9 mld. euro in 2009 la 40,4 mld. euro in 2010 si la 38,9 mld. euro in 2011, in timp ce datoriile pe termen mediu si lung ajunse la scadenta vor creste. Deficitul bugetar, unul dintre criteriile de performanta stabilite in acord, ar trebui sa coboare in 2011 sub 3% din PIB.
„Daca deficitul bugetar nu va fi adus sub 3% din PIB, atunci datoria publica va creste spectaculos de repede si va crea o problema Romaniei", a explicat Croitoru.
Potrivit FMI, datoria pe termen scurt va fi de 22,5 mld. in acest an, urmand sa se stabilizeze la 18,6 mld. euro atat in 2010, cat si in 2011.
La nivelul sectorului public, datoria va reprezenta 300 mil. euro atat in 2009, cat si in urmatorii doi ani, in timp ce datoria sectorului bancar se va plasa la 10,6 mld euro in 2009 si la 9,6 mld. in 2010 si 2011
In ceea ce priveste deficitul din acest an, consilierul guvernatorului BNR a precizat ca are o dimensiune acceptabila din punctul de vedere al investitorilor straini, dar a subliniat ca exista posibilitatea depasirii limitei stabilite la 4,6% din PIB.
Printre riscurile legate de deficitul bugetar, Croitoru a amintit anul electoral, care ar putea crea derapaje pe partea de cheltuieli, precum si pierderea de venituri la buget din cauza recesiunii si a dezinflatiei. El a explicat ca increderea conteaza foarte mult, intrucat Romania a pus focus pe faptul ca va avea o atitudine mai disciplinata privind politica fiscala. Iar cel mai daunator lucru pentru buget ar fi repetarea comportamentului indisciplinat din anii anteriori, respectiv realizarea unor rectificari legate de vointa politica.
In ceea ce priveste canalele prin care criza s-a manifestat in Romania, Croitoru a opinat ca, in timp ce canalul cursului si cel financiar s-au atenuat, cel al comertului este in continuare activ, pentru ca nu se intrevede posibilitatea de redresare a cererii in UE, iar cel al increderii este foarte activ.
In ceea ce priveste deficitul de cont curent, Croitoru anticipeaza ca este plauzibila pentru 2009 o ajustare cu 4,8-5,5 puncte procentuale, fata de nivelul de 12,3 % din PIB din 2008. „Este posibil ca deficitul de cont curent sa fie sub 7% din PIB in 2009". Sectorul privat a realizat in 2008 o ajustare de 4,2 puncte procentuale pe partea deficitului de cont curent.
Fondul anticipeaza ca necesarul de acoperire a deficitului de cont curent va cobori de la 9 mld. euro in 2009 la 7,8 mld. euro in 2010, urmand sa urce la 8,2 mld. euro in 2011. Daca recesiunea economiei „va merge dincolo de orice anticipatii", deficitul de cont curent si cel bugetar ar putea deveni egale, iar Romania s-ar confrunta cu „deficite gemene", potrivit lui Croitoru. El anticipeaza ca economia va scadea in urmatoarele doua trimestre cu rate superioare primelor trei luni, astfel ca firmele vor intensifica ajustarile in ceea ce priveste preturile, cresterile salariale si ocuparea. „Daca PIB va scadea din nou in Q2, atunci firmele vor intensifica ajustarile, ceea ce se va reflecta in accelerarea dezinflatiei, cresterea somajului si reducerea salariului mediu."
Croitoru a amintit ca rata anuala a inflatiei din fiecare trimestru este criteriu de performanta in acordul cu FMI, iar depasirea cu doua puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de masuri. Tinta indicativa pentru 2009 a fost fixata la 4,5% plus/minus un punct procentual.
Croitoru a atras atentia ca in 2010 este posibil ca inflatia sa scada sub banda de variatie, situatie care ar putea crea probleme.
 
Inflatia, de peste 8 ori mai mare decat media UE
Rata anuala a inflatiei din mai, de 5,9%, a plasat Romania pe primul loc la nivelul Uniunii Europene (UE), potrivit datelor Biroului de Statistica al UE, Eurostat. Desi inflatia anuala a coborat pentru a patra luna consecutiv, nivelul a fost de 8,4 ori mai mare decat media de 0,7% calculata la nivelul celor 27 de state membre. Pe locurile urmatoare in clasament s-au situat Lituania si Letonia, cu rate anuale ale inflatiei de 4,9%, respectiv 4,4%. Cele mai reduse rate anuale ale inflatiei au fost inregistrate in mai de Irlanda
(-1,7%), Portugalia (-1,2%), Spania si Luxemburg (-0,9% fiecare). In cadrul acordului incheiat de Romania cu FMI au fost stabilite si criterii legate de inflatie, tinta indicativa pentru 2009 fiind fixata la 4,5% plus/minus un punct procentual. Depasirea cu doua puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita aplicarea unor masuri pentru continuarea programului cu FMI.