Resurse umane: Intesa SanPaolo angajeaza 1.000 de oameni la Brasov

Autor: Cristi Moga 16.06.2009
Intesa SanPaolo, filiala locala a celei mai mari banci italiene, a preinchiriat un spatiu de 9.500 de metri patrati in proiectul de birouri Brasov Business Park, a anuntat compania de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Eurisko, care a intermediat tranzactia.
Italienii ar urma sa stabileasca la Brasov un centru regional pentru Europa de Est, in care vor fi angajati circa 700 de oameni incepand cu luna septembrie a acestui an, pentru activitati de back-office si alte operatiuni financiare, potrivit reprezentantilor firmei care administreaza proiectul de birouri.
In septembrie urmeaza sa fie livrata prima etapa a proiectului, care cuprinde spatii de birouri cu o suprafata de 14.000 de metri patrati. Ulterior, la Brasov ar urma sa fie angajati inca 300-400 de oameni.
Grupul Intesa Sanpaolo are subsidiare pe zece piete din regiunea Europei Centrale si de Est. Filiala locala este printre cele mai mici din punctul de vedere al activelor, cele mai mari fiind cele din Ungaria si Slovacia, cu active de peste 11 miliarde de euro.
Acesta este unul dintre cele mai mari contracte de preinchiriere a unor spatii de birouri semnate in ultimele luni, in care companiile negociaza mai mult restrangerea spatiilor si chirii mai mici, decat extinderea suprafetelor inchiriate.
Proiectul din Brasov este dezvoltat de compania irlandeza Ravensdale Investments pe un teren din apropierea iesirii din oras catre Bucuresti si va cuprinde la finalizare spatii de birouri de 28.000 de metri patrati, spatii comerciale de 5.600 de metri patrati si un centru de conferinte de 3.600 mp.
Intregul proiect ar urma sa fie finalizat in luna noiembrie 2010, in urma unei investitii estimate initial la circa 30 de milioane de euro.
In ultima perioada un numar tot mai ridicat de companii si-au orientat activitatile catre Brasov, o parte dintre acestea, precum IBM sau Computer Generated Systems (CGS), prelunand spatii de pe fosta platforma industriala Tractorul Brasov.
Activele bancii Intesa SanPaolo au ajuns la sfarsitul anului trecut la circa 700 de milioane de euro, cresterea in lei fiind de 57%. Creditele acordate clientelei au crescut cu 63%, la 459 milioane de euro, in timp ce depozitele atrase se situeaza la circa 200 de milioane de euro. Reteaua de unitati a bancii s-a dublat in 2008, la circa 100 de sucursale si puncte de lucru, in timp ce profitul brut al bancii a fost anul trecut de 5 milioane de euro.