Afacerile din leasing s-au prabusit si cu 75% in T1. Vedeti aici topul firmelor

Autor: Angela Placinta 17.06.2009
Companiile de leasing, care in anii trecuti inregistrau cresteri de doua cifre ale afacerilor, au incheiat primul trimestru cu finantari chiar si de cateva zeci de ori mai mici in comparatie cu primele trei luni din 2008.
Piata a scazut dramatic in primul trimestru, de patru ori, pana la aproximativ 356 mil. euro, dupa ce in aceeasi perioada din 2008 valoarea bunurilor finantate depasea 1,4 mld. euro. Afacerile multor firme de leasing s-au prabusit, in conditiile in care cele mai importante linii de business au inghetat: masini noi nu se mai vand aproape deloc, piata echipamentelor a cazut, iar imobiliarele se misca foarte greu.
Majoritatea companiilor de leasing nu si-au facut publice rezultatele financiare din primele trei luni, dar, potrivit unor documente obtinute de ZF, firme care in primele trei luni din 2008 au dat finantari de cateva zeci de milioane de euro au scazut in primul trimestru din acest an sub pragul de un milion.
"Era de asteptat sa se intample asa ceva, iar vremurile cand afacerile cresteau pentru ca toata lumea isi cumpara masina nu se vor mai intoarce in urmatorii trei-cinci ani", considera Dragos Cabat, presdintele asociatiei analistilor financiari CFA Romania.
Au inregistrat o valoare a bunurilor finantate de sub 1 mil. euro companii care anul trecut dadeau fianantari de cel putin zece ori mai mari: Credit Europe Leasing (bunuri finantate de 25 mil. euro in T1 2008), MKB Romexterra (17 mil. euro in T1 2008), Alpha (23,2 mil. euro in T1 2008) sau Marfin (37,2 mil. euro in T1 2008).
Pe primul loc a ramas in primul trimestru UniCredit Leasing, cu bunuri finantate de 82 mil. euro, in scadere cu 18%. Pe doi a trecut Porsche, cu o scadere de 43%. Vezi pagina 6