Hotelurile scoase la vanzare isi asteapta cumparatorii. Apar, dar fara bani

Autor: Mirabela Tiron 19.06.2009
Proprietarii care au scos la vanzare hoteluri in acest an spun ca exista interes din partea cumparatorilor, cu care se ajunge pana la negocierea pretului, insa problema apare la partea de finantare.
Cumparatorii nu au suficiente fonduri proprii si nici nu primesc credite de la banci.
 Peste 20 de unitati hoteliere au fost scoase la vanzare de la inceputul anului, evaluate de proprietari la 80 de milioane de euro. "Au fost mai multe oferte de cumparare pentru proprietatile pe care doresc sa le vand. Au venit investitori romani interesati, carora le-a placut ce au vazut si cu care am negociat pretul. Cand vine vorba de bani, ori nu au suficiente resurse, ori apare problema ca nu primesc bani de banci. Deci, incep sa se complice lucrurile cand vorbim de finantare", a spus Josef Goschy, dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Romania, care a scos la vanzare sase proprietati la inceputul anului pentru a face rost de bani in vederea modernizarii altor unitati de cazare. Goschy sustine ca pana acum nu a fost vanduta nicio proprietate.
"Planul cel mai mare pe care il am este sa fac cat mai multe investitii. Insa nu pot sa investesc nimic pana cand nu vand un activ. Banii pe care ii am imi ajung pentru plata salariilor. Cand nu ai bani in cont, totul este relativ. Nu poti spune cand vei face o investitie", a declarat Goschy.
Un alt om de afaceri, Alin Burcea, care controleaza agentia de turism Paralela 45 si care a scos la vanzare hotelul Stil din Bucuresti pentru 3,8 milioane de euro, spune ca desi a discutat cu investitori interesati nu s-a concretizat nimic pana acum. "Este o problema legata de bani. Nimeni nu face nicio miscare", a spus el.
 Si actionarii spanioli ai hotelului de patru stele NH din Bucuresti, scos la vanzare pentru 16 mil. euro, sunt in aceeasi situatie. Cumparatorii cu care s-au purtat discutii avansate nu au venit cu banii, potrivit reprezentantilor agentiei Imobiliare Expert Group, care se ocupa de vanzarea hotelului.
"Totul este inghetat in ceea ce priveste tranzactiile din Capitala. Nu s-a incheiat niciun contract", a declarat Mircea Draghici, project manager pe divizia de hoteluri a firmei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Eurisko.
Hotelurile se confrunta cu un grad de coupare redus, in primul trimestru cererea pentru camere fiind in scadere cu 26,4%, desi preturile la cazare s-au redus.