Manda traseaza strategia pentru viitoarea banca si isi consolideaza echipele de executivi din companii-cheie

Autor: Ioana David 18.06.2009
Horia Manda, unul dintre cei mai cunoscuti manageri de fonduri de investitii, care a semnat tranzactii cu giganti precum General Electric sau Raiffeisen, a recrutat mare parte din echipa de management pentru viitoarea banca, insa a operat schimbari de conducere si la alte firme din portofoliu.


"Exista un nume selectat pentru banca, precum si un plan de marketing si de lansare asociat cu acest nume, un efort de aproximativ sapte luni si care probabil ca va deveni public in ultimul trimestru din 2009 impreuna cu deschiderea catorva sucursale. De branding se ocupa firma Brandient", a declarat Horia Manda, managing partner al Axxess Capital, companie care administreaza fondurile RAEF si BAF.

In cel mai optimist scenariu, fondurile ar putea primi licenta bancara la inceputul anului 2010, insa Manda spune ca strategia firmei de microfinantare Capa Finance pe care se dezvolta institutia nu este atat de legata de ideea de licenta bancara. Compania se va axa, in orice scenariu, pe aceleasi operatiuni de creditare de clienti foarte mici.
"Exista un pachet de documente care au fost inaintate catre BNR la sfarsitul lunii martie. E vorba de o procedura complicata care dureaza cel putin zece luni si care implica doua faze de aprobare. Noi suntem inca in perioada aferenta primei faze in care exista un dialog, o cerere permanenta de documente si informatii de la BNR", a spus Manda.
 
O noua achizitie
Impreuna cu documentele, Manda a inaintat si numele persoanei care va conduce institutia si care este Bogdan Merfea. Din iulie 2008 Merfea, 51 de ani, conduce subsidiara din Kosovo a Raiffeisen International, iar noul mandat si l-ar putea incepe in cursul lunii iulie. De asemenea Manda i-a recrutat si pe Daniela Andrei ca director financiar, Oleg Moraru, director de creditare si Serban Popa, director IT.
"Avem aproximativ 33 de sucursale si puncte de lucru in total, unele dintre ele in diferite stadii de restructurare (mutare, reamenajare sau chiar inchidere) si probabil ca vom deschide inca 4 pana in toamna. Pe masura ce banca va avea nevoie de personal specializat in faza a doua, daca vom ajunge acolo, vom recruta pentru operatiuni specific bancare precum transferuri/plati, trezorerie, depozite", mai spune seful RAEF.
Manda a schimbat echipele de conducere si la alte firme din grup. La Frigotehnica, una din cele mai recente achizitii, a fost adus un director de dezvoltare internationala in persoana lui Gerhard Distler si un nou CFO, pe Horatiu Parvulescu. Si la Edy Spedition au fost selectati un nou CEO si un CFO. Lista schimbarilor de top management la companiile coordonate de Manda a atins si Industrial Access, firma de inchiriei echipamente. Aici au fost numiti un nou CFO, Diana Kallos, si un nou director comercial, Bogdan Ivanov.
Manda negociaza o noua achiztie care urmeaza sa se inceheie in perioada imediat urmatoare, cu o valoare de sub 10 mil. euro, dar este si in plin proces de strangere de fonduri pentru un nou vehicul.
 
Strange bani pentru un nou fond
"Asteptarile investitorilor sunt extrem de pesimiste in aceasta perioada, ceea ce nu ne ajuta deloc pentru ca suntem intr-o perioada de fund raising. BERD a decis sa investeasca 40 mil. euro intr-un fond pe care il organizam in acest moment", spune Manda.
Fondul se va numi Emerging Europe Accession Fund (sau Axxess Capital III) si intentioneaza sa stranga cel putin 150 mil. euro pentru investitii in sud-estul Europei. Romania ar trebui sa absoarba cele mai multe investitii, insa potrivit lui Manda dezvoltarile si perspectivele negative ale mediului economic romanesc ii creeaza foarte multe probleme in a atrage interesul investitorilor.
"Vom ramane in aceeasi zona de interes: companii de talie medie cu o valoare de piata (Enterprise Value) intre 10 si 75 mil. euro si investitii cuprinse intre 5 si 20 mil. euro per achizitie", explica Manda. In legatura cu interesul pentru Cel. Ro, Manda a spus ca a existat doar o "incercare de a discuta".
 
Manda ii cheama in instanta pe proprietarii eMag
Horia Manda spune ca i-a actionat in judecata pe proprietarii celui mai mare retailer online de pe piata locala eMag, cu care avea semnat un acord de exclusivitate pentru preluarea companiei. La finalul lunii aprilie, cei trei fondatori ai retailerului, Dan Teodosescu, Bogdan Vlad si Radu Apostolescu, au cedat 51% din actiuni catre Asesoft Distribution, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de distributie IT&C. Potrivit unor surse din piata valoarea tranzactiei a sarit de 10 mil. euro. "Actionarii de la eMag au considerat ca exista o solutie mai buna pentru dansii. Au omis insa ca noi aveam exclusivitate. Acest lucru a nascut un litigiu si a fost demarata o actiune in instanta impotriva dansilor. Cred ca este important ca in domeniul tranzactiilor sa existe respect mutual, dar si disciplina contractuala", a spus Horia Manda.
Reactia eMag: "Intr-adevar a existat un contract de exclusivitate, insa el a fost semnat acum cinci luni si era valabil trei luni. Contractul este expirat de mult timp deci nu are cum sa afecteze tranzactia incheiata cu Asesoft. Nici nu cred ca vor inainta o actiune in instanta pentru ca nu au nicio sansa. Pana acum noi nu am primit nicio notificare ca am fi fost actionati in judecata", a spus Radu Apostolescu, director de marketing, unul dintre actionarii eMag. Mai mult, Apostolescu afirma ca eMag ar trebui sa actioneze in judecata fondul. "Strangem date pentru a cere noi daune pentru tergiversarea discutiilor timp de cinci luni, fapt care a dus la scaderea valorii companiei".
 
Managerii viitoarei banci vin din Raiffeisen, Bancpost sau ProCredit
 
La Frigotehnica a venit un expat care va dezvolta operatiunile din afara tarii
 
Noul CFO al transportatorului Edy a lucrat in InBev si Ozone