Sefii Hidroelectrica si CEN Turceni castiga cat directorii de multinationale, dar conduc monopoluri de stat

Autor: Roxana Petrescu 18.06.2009
Directorii Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie electrica aflat in portofoliul statului, si cei ai Complexului Energetic Turceni, cea mai mare unitate de producere de electricitate din bazinul Olteniei, au primit la revizuirea bugetelor de venituri si cheltuieli contracte de mandat in crestere cu 43%, respectiv cu 23,1%.
Majorarile contractelor de mandat vin in conditiile in care la inceputul acestei saptamani, Tudor Serban, secretarul de stat in Ministerul Economiei, institutie in portofoliul careia sa afla cele doua companii, spunea ca nu vor exista cresteri de salarii decat in cazul companiilor energetice profitabile si ca la randul lor aceste cresteri nu vor acoperi decat inflatia.
Tot Tudor Serban mai spunea ca din cauza conflictelor pe tema salariilor, doar 26 de companii din cele peste 100 de companii subordonate ministerului au bugetele aprobate pentru anul in curs.
Insa conform unui proiect de hotarare de guvern citat de Mediafax, contractele de mandat ale directorilor Hidroelectrica au fost revizuite in crestere cu 47,6%, la 406.000 lei (circa 100.000 de euro), fata de 275.000 lei in varianta initiala a bugetului de venituri si cheltuieli al companiei pentru acest an. Anul trecut Hidroelectrica a obtinut un profit net de 18,5 milioane de euro, usor in crestere comparativ cu rezultatul de 15,7 milioane de euro raportat in 2007. In cazul managerilor CEN Turceni, cresterea este de 23,1%, de la 173.000 lei la 213.000 lei (circa 51.000 de euro), in contextul in care profitul companiei a scazut anul trecut cu 80% pana la un nivel de 18 milioane de lei (circa 5 milioane de euro).
 
Salariile avanseaza cu doar 2,5%
Cresterea valorii contractelor de mandat nu este insa insotita si de cresterea similara a castigurilor medii pe salariat.
In timp ce la Hidroelectrica castigul pe salariat va avansa cu doar 1%, de la 4.789 de lei/salariat la 4.834 de lei, la CEN Turceni s-a luat in calcul o scadere de 2,5% de la 3.929 de lei, la 3.834 de lei.
Exista insa si companii in cazul carora au fost reduse contractele de mandat la revizuire cum ar fi transportatorul de energie electrica Transelectrica. Astfel, directorii din Transelectrica vor primi anul acesta cu 9,7% mai putin fata de ceea ce isi bugetasera, in total de 206.000 de lei, fata de nivelul propus initial de 228.000 de lei. Compania a raportat anul trecut un profit net de 11,3 milioane de euro, in scadere fata de profitul din 2007 cand compania a inregistrat un profit de 15 milioane de euro. Si castigul mediu lunar pe angajat in Transelectrica a fost redus de la 4.207 lei la 4.176 lei.
Potrivit Ordonantei de Urgenta 79/2008, „directorii generali/directorii asigura conducerea operatorilor economici prevazuti la art. 1 (regii autonome, societati si companii nationale si societati comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic sau majoritar, precum si filialelor acestora - n.r.) in baza unui contract de mandat".
Contractul de mandat este acordul de vointa incheiat intre operatorul economic, reprezentat de consiliul de administratie, si directorul general/ directorul operatorului economic, care are ca obiect indeplinirea unor obiective si criterii de performanta aprobate de actionari.
In contractul de mandat sunt prevazute criterii de performanta specifice si obiective cuantificate privind reducerea creantelor si platilor restante, a pierderilor, a cheltuielii la 1.000 lei venituri, precum si cresterea productivitatii muncii.
In ceea ce priveste salariile brute ale angajatilor din 26 de companii controlate integral sau majoritar de stat prin Ministerul Economiei, vor creste in acest an cu 5%, astfel incat sa acopere inflatia.