Liderii europeni au identificat „semnele" iesirii economiilor din criza

Autor: Catalina Apostoiu 21.06.2009
Liderii Uniunii Europene au identificat primele semne ale unui proces de „redresare economica sustenabila" dupa cea mai severa recesiune de la cel de-al doilea razboi mondial incoace si au inceput sa elaboreze planuri de acoperire a deficitelor bugetare acumulate prin eforturile de combatere a crizei financiare, scrie Bloomberg.
Cei 27 de sefi de guvern au declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca semnele depasirii perioadei de declin anunta necesitatea inceperii elaborarii unei „strategii de iesire" din perioada de criza.
„Este important ca procesul de consolidare sa tina pasul cu ritmul de redresare economica", se arata intr-o declaratie a liderilor emisa in urma summitului de doua zile din Bruxelles. „Exista necesitatea clara a elaborarii unei strategii de exit credibile".
Tonul liderilor UE este mai optimist decat cel adoptat in urma cu o saptamana in cadrul reuniunii ministrilor de finante G8, remarcandu-se „semne de stabilizare a economiilor noastre".
Comentariile oficiale caracterizate de optimism au impins moneda euro in sus si au generat un declin al obligatiunilor guvernamentale europene.
Cheltuielile suplimentare realizate de guvernele europene vor pompa 5% din PIB in economia UE in 2009 si 2010, contribuind la relansarea cresterii economice dupa declinul din acest an estimat la 4%, conform proiectiilor UE.
„Masurile semnificative adoptate de catre guverne si banci centrale contribuie la limitarea efectelor negative ale crizei si la protejarea locurilor de munca", se arata in declaratia liderilor UE. Cancelarul german a indemnat guvernele sa-si reduca deficitele bugetare, care vor creste pana la o medie de 6% din PIB in 2009, de la 2,3% anul trecut.
Datele economice publicate in aceasta luna sugereaza ca regiunea incepe sa depaseasca criza.
Fondul Monetar International si-a majorat estimarile privitoare la rata de crestere a economiei mondiale in 2010 la 2,4% de la 1,9%. Totusi, alte date sugereaza ca procesul de redresare este fragil si neomogen.
Vanzarile de retail din Marea Britanie, a doua mare economie ca marime din Uniunea Europeana, au scazut surprinzator in mai dupa trei luni de crestere.
Datele economice viitoare „vor fi cel mai probabil amestecate, confirmand ca activitatea se stabilizeaza la un nivel foarte scazut", a declarat Marco Annunziata, economist-sef in cadrul UniCredit MIB din Londra.