Fosti directori ai Merrill Lynch vor sa preia banca

Autor: Catalina Apostoiu 21.06.2009
Trei fosti directori ai bancii de investitii Merrill Lynch l-au contactat pe directorul executiv al Bank of America, Ken Lewis, in acest an pentru a intra in discutii cu privire la rascumpararea unor parti din vechea lor companie sau a intregii companii, insa acestia au fost refuzati in mod politicos, conform Financial Times.
Dan Tully, fost CEO al Merrill, Launny Steffens, fost director al diviziei de clienti privati a Merrill, si Winthrop Smith Jr., fiu al unuia dintre cofondatorii companiei, s-au deplasat in Charlotte, Carolina de Nord, unde-si are sediul Bank of America, cu aproximativ doua luni in urma pentru a se intalni cu CEO-ul bancii si a-i prezenta aceasta idee, a declarat Winthrop Smith.
„Am luat pranzul cu Ken Lewis in Charlotte", a declarat Smith. „Nu ne mai intalnisem niciunul din nou cu el. A fost o oportunitate de a afla daca puteam face ceva impreuna".
In luna septembrie a anului trecut, Lewis a incheiat un acord de achizitionare a Merrill Lynch. In decembrie, insa, inainte de finalizarea tranzactiei, seful Bank of America a amenintat cu invocarea unei clauze legate de producerea unui eveniment considerat ca ar putea impiedica indeplinirea obligatiilor („material adverse change clause") pentru a anula acordul din cauza pierderilor in crestere inregistrate de Merrill Lynch pe trimestrul patru.
Numai dupa ce autoritatile federale au venit cu fonduri publice in valoare de 20 de miliarde de dolari pentru a sprijini tranzactia Lewis a fost de acord sa mearga mai departe.
Winthrop Smith, care a fost presedinte al Merrill Lynch International inainte de a parasi compania in 2001, a declarat ca Lewis a aratat clar de la bun inceput ca nu are niciun interes de a vinde vreo parte din Merrill, dar ca era interesat sa discute despre banca de investitii cu trei veterani ai anilor de glorie ai acesteia. Oficialii BofA au refuzat sa comenteze. Pe langa cei trei fosti directori ai Merrill, la intalnire a mai participat si Dan Sontag, director al diviziei globale de wealth management al Merrill Lynch.