Consumul de gaze a scazut cu 18%

Autor: Mediafax 21.06.2009
Consumul de gaze a scazut cu 18,3% in acest an, de la 8,1 mld. metri cubi la 6,6 mld. metri cubi, pe fondul crizei economice, a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu.
„Cele mai drastice scaderi s-au produs in lunile aprilie si mai, cantitatea de gaz consumata fiind cu peste 30% mai mica fata de 2008. In prima jumatate a acestei luni, cifrele ne arata o crestere cu 6,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior", afirma seful ANRE.
El a aratat ca 3,2 mld. metri cubi de gaze sunt inmagazinate in depozite, cantitate care asigura consumul timp de doua luni pentru consumatorii casnici si cei industriali mici, mentionand ca o parte importanta din rezerva este asigurata din import.
„O noua criza a gazului in Europa se poate repeta oricand. La ultima criza, noi am gestionat cel mai bine aceasta criza si asta pentru ca Romania are o capacitate mare de stocare pe timp de iarna", sustine Lificiu.
Seful ANRE a adaugat ca exista unele nemultumiri legate de procentajul prea mic, respectiv 5%, cu care pretul gazelor va scadea incepand cu 1 iulie.
„In anii 2007 si 2008 au avut loc cresteri mari, poate prea mari, de tarife la gaze. E adevarat ca intre timp pretul gazelor a scazut pe piata mondiala, dar in Romania devalorizarea dolarului a facut ca acest pret sa nu poata scadea asa cum se asteptau unii. In plus, ieftinirea a creat un disconfort pentru cei de la E.On Gaz, pentru ca s-a taiat din pretul pe distributie", explica seful ANRE.
 
Nu le puneti piedici birocratice investitorilor
Presedintele ANRE afirma ca estul si sud-estul Romaniei au un potential eolian imens, dar eventualii investitori nu sunt sprijiniti suficient si li se pun tot felul de piedici birocratice. „Un investitor care vrea sa obtina licenta pentru a produce energia eoliana se izbeste de proceduri halucinant de complicate. Sunt patru randuri de autoritati de unde trebuie obtinute aprobari. Este vorba despre autoritatile locale, apoi de Transelectrica, de unde trebuie obtinute trei avize, dupa care e necesar acordul de Mediu, iar in final autorizatia de infiintare se obtine de la ANRE", sustine Lificiu.