Surgut ar putea fuziona cu Rosneft. Renunta rusii la MOL?

Autor: Cristina Rosca 23.06.2009
Exista speculatii potrivit carora cea mai mare companie petroliera a Rusiei, Rosneft, si Surgutneftegas, care detine o participatie de 21% in cadrul companiei ungare MOL, ar fuziona, scrie Portfolio.hu. Cele doua parti au negat zvonurile, insa actiunile Rosneft au reactionat in consecinta, apreciindu-se la sfarsitul saptamanii trecute la bursa din Moscova.
Zvonurile cu privire la o posibila fuziune, care au aparut periodic in ultimii ani, au fost alimentate de alegerea directorului executiv al Surgut Vladimir Bogdanov ca membru in consiliul director al Rosneft. Situatia financiara a celor doua companii este extrem de diferita. Rosneft detine datorii de 19 mld. dolari, in timp ce Surgut se afla la polul opus, cu „rezerve" in valoare de 23 mld. dolari.
„Cel mai recent zvon ce implica cele doua companii anunta ca Surgut ar putea achizitiona un pachet minoritar de blocaj in cadrul Rosneft, care are nevoie de bani, semnalandu-se de asemenea o schimbare la nivel de director executiv al Rosneft", potrivit lui Chris Weafer, strateg la compania de brokeraj UralSib. „Aceasta este o poveste sezoniera, insa in acest an pare mult mai credibila".
Alexander Razyvayev, de la Gallion Capital, a spus ca una dintre optiunile luate in calcul era ca Rosneft sa scoata la vanzare 25% din actiunile companiei, iar Surgut sa ofere toti banii de care dispune pentru a le cumpara. Bogdanov a spus insa ca grupul Rosneft nu planuieste o noua emisiune de actiuni, care sa fie achizitionate de Surgut.
Presedintele Rosneft Igor Sechin a negat la randul sau zvonurile si a spus ca circa 16 mld. dolari din totalul datoriei au fost refinantati si partial rambursati in 2008, iar alte 7 mld. dolari au ramas pentru prima jumatate a acestui an.
Aceste speculatii atrag atentia grupului petrolier ungar MOL, pe care Surgut a dorit sa-l achizitioneze. In conditiile in care zvonurile s-ar adeveri, Surgut ar ramane in imposibilitatea financiara de a prelua controlul asupra MOL, in cadrul careia detine 21% din actiunile companiei, preluate de la grupul petrolier austriac OMV in schimbul sumei de 1,4 mld. euro. Tranzactia i-a nemultumit atat pe reprezentantii grupului ungar, cat si guvernul de la Budapesta, astfel incat, in momentul in care compania rusa a anuntat ca ar fi interesata sa preia MOL, acestia au adoptat toate masurile necesare pentru a impiedica o astfel de miscare.