FMI scoate bani din criza: a facut un profit de 100 mil. euro

Autor: Andreea Neferu 23.06.2009
Fondul Monetar International (FMI) a raportat un profit net de 126 de milioane de dolari (100 de milioane de euro) pentru anul fiscal 2008-2009, generat de cererea masiva pentru credite venita din partea tarilor afectate de criza mondiala, scrie agentia de presa Dow Jones Newswires.
Profitul pentru anul fiscal incheiat la 30 aprilie depaseste estimarile realizate de FMI la sfarsitul anului trecut, care indicau un rezultat net de 11 milioane (7,9 milioane de euro), precum si prognozele de acum un an, care aratau pierderi de 292 de milioane de dolari (211 milioane de euro).
Profitul „a fost generat preponderent de veniturile peste asteptari obtinute din portofoliul de investitii al Fondului, format in principal din titluri cu venit fix, dar si din cresterea veniturilor provenite din creditare, care reflecta cererea masiva de finantare din partea membrilor, in conditiile economice actuale la nivel mondial", potrivit consiliului executiv al FMI.
In conditiile in care veniturile provenite din investitii se vor reduce in anul fiscal curent, pe fondul dobanzilor in scadere, veniturile din imprumuturile acordate ar trebui sa se extinda, conform consiliului executiv.
Imprumuturile deja aprobate ar urma sa aduca institutiei internationale un profit operational net de circa 446 de milioane de dolari (322 de milioane de euro) in anul fiscal 2009-2010. FMI mizeaza pe un castig net de 1,14 mld. dolari (822 milioane de euro) daca imprumuturile aflate in prezent in faza de negociere vor fi aprobate.