UE cere inghetarea salariilor la stat si reducerea angajatilor in schimbul a 5 mld. euro. Cum comentati?

Autor: Mediafax 23.06.2009
Comisia Europeana (CE) si-a dat acordul pentru imprumutul de 5 miliarde de euro destinat Romaniei. Memorandumul CE-Romania pentru imprumutul de 5 miliarde euro include, printre altele, inghetarea salariilor si reducerea personalului din sectorul public, indexarea pensiilor cu inflatia si cresterea varstei de pensionare, eficientizarea colectarii taxelor si diminuarea numarului de taxe parafiscale.
Comisia Europeana (CE) si autoritatile romane au semnat memorandumul de intelegere pentru imprumutul de cinci miliarde euro obtinut de Romania de la fondul UE de echilibrare a balantei de plati in cadrul programului de finantare externa de 20 de miliarde de euro coordonat de FMI.
Memorandumul stabileste conditiile atasate pachetului de asistenta financiara din partea UE pentru Romania, inclusiv criteriile ce trebuie respectate pentru deblocarea fiecarei transe, incepand cu prima, de 1,5 miliarde euro, care va fi virata in luna iulie.
Documentul, care prezinta conditii si termene similare cu cele cuprinse in acordul cu FMI, a fost semnat de comisarul european pentru Politica Economica si Monetara, Joqauin Almunia, premierul Emil Boc, guvernatorul BNR Mugur Isarescu si ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.
Guvernul si-a asumat, in bugetul revizuit pe 2009, un deficit bugetar de pana la 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB).
Memorandumul include o serie de masuri care trebuie implementate atat pentru reducerea cheltuielilor publice, cat si pentru consolidarea veniturilor la buget. Deficitul public trebuie redus, potrivit documentului, dupa metodologia UE, de la 5,4% din PIB in 2008 la 5,1% din PIB in acest an, 4,1% din PIB in 2010 si sub 3% din PIB pana in 2011.