Imigrantii si tinerii vor redresa sectorul imobiliar din SUA

Autor: Catalina Apostoiu 25.06.2009
Rata somajului si datoriile tin in continuare potentialii cumparatori departe de visul de a avea o locuinta in proprietate, chiar in conditiile in care preturile la locuinte au revenit la nivelurile din anul 2003, conform unui raport al Joint Center for Housing Studies din cadrul Universitatii Harvard, citat de Bloomberg.
"Nu au aparut inca semne clare de redresare, iar pierderea de locuri de munca si inmultirea cazurilor de prescriere de ipoteci tin multe piete sub presiune", indica cercetatorii institutului. "Vanzarile de locuinte noi si existente isi continua scaderea." In perioada cuprinsa intre anii 2001 si 2007, numarul gospodariilor americane care plateau peste jumatate din venituri pe proprietati a urcat de la 13,8 milioane la 17,9 milioane, conform cercetatorilor.
 
Guvernul se implica in redresarea pietei
Guvernul american incearca acum sa stabilizeze piata oferind stimulente creditorilor pentru modificarea conditiilor creditelor ipotecare cu probleme, iar banca centrala s-a angajat sa achizitioneze titluri bazate pe ipoteci in valoare de pana la 1.250 de miliarde de dolari pentru a relansa finantarea pentru locuinte noi.
Asa-numitii "echo boomers (generatia nascuta dupa anii '80 - n.red.) vor contribui la mentinerea cererii la un nivel ridicat in urmatorii zece ani si mai mult", in conditiile in care acestia vor ajunge la varsta de 25-44 ani, se arata in raport. "Chiar luand in calcul estimari reduse privitoare la imigrare, minoritatile vor asigura 73% din cresterea sectorului rezidential in 2010-2020", considera cercetatorii. Gospodariile minoritatilor au fost afectate mai puternic de recesiune si de declinul sectorului rezidential decat cele ale albilor, conform raportului.
Rata somajului in randul rezidentilor de culoare a atins 15% in aprilie comparativ cu 8% in cazul albilor, se arata in raport. In zonele cu minoritati cu venituri reduse, rata medie a prescrierilor de ipoteci a fost de 8,4% comparativ cu 6,3% in cazul zonelor cu gospodarii de albi cu venituri reduse in perioada ianuarie 2007-iunie 2008.
 
Creditarea dificila ii tine departe pe cumparatori
Desi scaderea preturilor a facut locuintele mai accesibile, exista in continuare obstacole, cum ar fi dificultatea de a contracta un credit, in conditiile in care bancile cer avansuri si venituri mai mari pentru acordarea unui imprumut, se arata in raport. "Desi noile eforturi depuse de autoritatile federale vor preintampina pierderea locuintelor de catre milioane de familii, cresterea ratei somajului va mentine probabil cazurile de prescrieri de ipoteci la un nivel ridicat", concluzioneaza autorii raportului.