Doua lovituri intr-o zi: CE cere modificarea taxei auto si sa renuntam la tarifele reglementate la electricitate

Autor: Mediafax 25.06.2009
Comisia Europeana (CE) considera ca prevederile legislatiei romanesti, conform carora taxa pe poluare se suspenda pentru anumite autovehicule, insa creste pentru o serie de masini de ocazie provenite din alte state membre ar putea duce la discriminarea celor care vor sa cumpere masinile asupra carora se va aplica taxa majorata, protejand industria nationala a autovehiculelor noi, a anuntat Executivul de la Bruxelles.
Conform legislatiei actuale, autovehiculele din categoria EURO 4, cu o capacitate cilindrica de cel mult 2.000 cmc sunt scutite de plata taxei pe poluare daca se inmatriculeaza pentru prima data in orice stat din Uniunea Europeana in perioada 15 decembrie 2008-15 decembrie 2009.
 
CE ne acuza de protectionism
„Comisia a primit un numar foarte mare de plangeri in urma acestor modificari din legislatia romaneasca. Comisia sprijina masurile politice care urmaresc promovarea masinilor mai putin poluante, dar in calitate de gardian al tratatelor insa, trebuie sa se asigure ca aceste masuri sunt compatibile cu dreptul comunitar. Din acest punct de vedere, modul in care este formulata legislatia romaneasca pare a avea un efect protectionist la nivelul industriei nationale a autovehiculelor noi", precizeaza Comisia Europeana.
Modificarea legislatiei privind taxa auto va genera o „brambureala totala", iar decizia Comisiei Europene de a soma Romania sa schimbe legea „este ciudata", deoarece organismul european a fost de acord cu varianta actuala a taxei, a declarat presedintele APIA, Ernest Popovici.
„Daca o sa inceapa iar modificarea legislatiei o sa fie o brambureala totala. (...) Atunci cand s-a modificat taxa oficialii europeni s-au uitat pe modificari si au fost de acord. Mi se pare anormala o astfel de reactie (somatia de joi - n.r.) din partea celor de acolo si este cel putin ciudat", a declarat seful Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) din Romania.
 
Si pe piata energiei sunt nereguli
Romania a mai primit de la forul european o scrisoare de somare pentru nerespectarea legislatiei comunitare, prima etapa a procedurii de infringement, in domeniul energiei electrice si gazelor naturale, respectiv impiedicarea accesului consumatorilor la o piata energetica libera si competitiva.
Notificarea vizeaza posibile incalcari ale unor prevederi ale legislatiei comunitare pentru piata interna a electricitatii si gazelor si are ca obiectiv garantarea competitiei corecte in interesul consumatorului, conform CE.
Preturile reglementate pentru consumatorii finali necasnici trebuie justificate ca obligatii pentru servicii publice. Pana in prezent CE nu a primit din partea Romaniei justificarea necesara pentru aceste tarife.
Reprezentantii ANRE au declarat ca Romania indeplineste, „in principiu", toate conditiile cerute de CE in privinta pietei de electricitate si gaze, insa este posibil ca unele rapoarte transmise oficialilor europeni sa nu fi fost intotdeauna complete.