Banca Mondiala: Reformati sectorul public ca sa combateti criza

Autori: Ciprian Botea , Alexandra Chelu, Mediafax 30.06.2009
Reforma sectorului public, bazata pe o eficientizare a costurilor guvernamentale, este principala masura pentru contracararea efectelor crizei economice, a declarat ieri seful biroului Bancii Mondiale (BM) la Bucuresti, Benoit Blarel.
"Anii 2009 si 2010 vor fi dificili. Este nevoie de consolidare fiscala. In opinia mea cea mai importanta masura pentru contracararea efectelor crizei este reforma sectorului public, respectiv capacitatea de a face mai mult cu mai putine resurse, care s-au diminuat in aceasta perioada", a spus Blarel, dupa un seminar organizat de BM si Ministerul Finantelor.
El a mentionat ca este foarte important ca Guvernul sa fie mai eficient in utilizarea resurselor si ca exista riscuri in orice reforma care trebuie implementata. Referitor la imprumutul de un miliard de euro pe care BM il va acorda Romaniei, Blarel a explicat ca acesta va fi orientat catre trei zone, respectiv reforma sectorului public, segmentul financiar si sectorul protectiei sociale.
Oficialul BM a tinut sa precizeze ca reforma sectorului public este dificila, dar trebuie sa continue. In acest sens, el a precizat ca reforma are ca obiectiv ajustarea in zone precum managementul sectorului public, plata salariilor angajatilor, precum si educatie si sanatate.
 
Incertitudine in adoptarea IFRS
In cadrul aceluiasi eveniment s-au discutat si progresele inregistrate in implementarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS) la nivelul sistemului bancar, precum si efectele de consolidare pe care adoptarea acestor masuri le-ar avea asupra sistemului, printre care se numara o mai mare transparenta si eficientizarea fluxului de informatii dinspre companii spre investitori.
Bancile comerciale, BNR si Ministerul Finantelor sustin la unison ca doresc implementarea IFRS la nivelul situatiilor individuale ale bancilor, dar proiectele in acest sens raman suspendate in incertitudine, in conditiile in care nimeni nu poate oferi un termen limita exact in ceea ce priveste adoptarea acestor masuri. "Bancile sunt pregatite pentru acest pas si si-au exprimat inca de acum trei ani disponibilitatea de a adopta standardele IFRS", a sustinut Radu Negrea, secretarul general al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
In acelasi timp, reprezentantii BNR au sustinut ca exista un proiect de reglementare privind implementarea standardelor IFRS, dar ca deocamdata nu poate oferi un termen limita in aceasta privinta. Filialele companiilor straine raporteaza in prezent situatiile financiare in doua formate, unul pentru Ministerul de Finante, in conformitate cu standardele romanesti de contabilitate (RAS), si unul pentru actionarii straini, conform IFRS.
Banca Nationala a trimis ARB, pentru consultare, un proiect de reglementare privind aplicarea standardelor internationale de raportare a situatiilor financiare la nivel individual, a declarat Adelina Blajanu, economist la banca centrala.
 
Banii BM vor acoperi deficitul
Toate fondurile de la Banca Mondiala vor fi indreptate pentru acoperirea deficitului bugetar, a sustinut Blarel, adaugand ca "imprumutul acorda sprijin Guvernului. Banca Mondiala va sustine reformele din punct de vedere tehnic, iar cand acestea vor fi implementate vor veni si banii".
Prima transa, de 300 mil. euro, din imprumutul de un miliard de euro acordat Romaniei de BM este programat a fi aprobat de Consiliul Director al bancii pe 16 iulie si ar putea intra in trezoreria statului in septembrie.