AIG Germania va plati paguba pentru incendiul de la Millennium Business Center

Autor: Angela Placinta 29.06.2009
Millennium Business Center, cladire de birouri de 19 etaje care a fost distrusa partial de un incendiu la sfarsitul saptamanii trecute, este asigurata la AIG Germania, evaluarea daunei urmand sa fie realizata de subsidiara locala a grupului britanic Crawford, cel mai mare grup la nivel mondial de pe aceasta piata.
Potrivit unor surse din piata, paguba este estimata la 15-20 de milioane de euro, dar suma nu a fost confirmata oficial. Cladirea ii apartine fondului de investitii german DEGI.
„Azi dimineata (ieri - n.r.) am fost anuntati ca ne vom ocupa de evaluarea acestei daune, iar procesul cred ca va dura cel putin cateva luni. Pentru a sti amploarea daunei se vor face mai multe analize, ca de exemplu evaluarea structurii de rezistenta", a declarat pentru ZF Narcis Pavalascu, reprezentantul local al Crawford, cel mai mare grup de evaluare de daune la nivel mondial. Astfel de companii se ocupa de stabilirea valorii daunelor pe baza expertizelor tehnice, de multe ori subcontracteaza in acest scop companii specializate si sunt platite la ora, la fel ca avocatii.
 
Evaluatorul: Nu a fost nimic ciudat
„In acest moment circula destule variante legate de normalitatea acestui incendiu. Parerea mea atat ca loss adjuster, cat si ca evaluator de incendii este ca nu se poate preciza ceva cu certitudine decat in momentul in care se fac anumite studii de specialitate. Legat de normalitatea desfasurarii acestui incendiu, pot spune ca si o cladire cu structura metalica are foarte multe elemente combustibile, deci factorii care ajuta la propagarea in acest fel a incendiului exista, un exemplu fiind cablurile electrice", explica Pavalascu.
Cladirea, care a adus in piata asigurarilor una dintre cele mai mari pagube din ultimii ani, este asigurata atat impotriva pagubelor la proprietate, cat si impotriva intreruperii surselor de venit (proprietarii nu vor mai avea venituri din chirii pe perioada reparatiilor) si a raspunderii civile fata de chiriasi. „Cladirea este integral asigurata impotriva pagubelor, inclusiv a incendiului. Compania de asigurare este AIG (Germania - n.r.)", a declarat purtatorul de cuvant al DEGI, Dietmar Müller, citat de Mediafax, fara sa mentioneze suma pentru care a fost asigurata cladirea.
AIG Germania va despagubi proprietarii, indiferent de cauza incendiului. Potrivit ultimelor informatii disponibile, acesta a fost cauzat de un fulger care a lovit reclama luminoasa a producatorului de medicamente Sanofi-Aventis amplasata pe cladire, ducand la un scurtcircuit.