Agricultura in 2009: acoperim consumul intern, dar exporturile o iau la vale

Autor: Cristina Stoian 29.06.2009
Campania de recoltare a graului debuteaza cu preturi mici, cu cereale afectate in proportie de 15% - 20% de insecte parazite si cu multe zone calamitate, unde pierderile ajung pana la jumatate. Si ploile din ultimele saptamani ar putea afecta calitatea graului si implicit crearea unei piete puternice in acest an.
„Nu avem deocamdata o situatie reala, dar in ceea ce priveste consumul intern, nu vor fi probleme, ca atare nu ar trebui sa fie nici probleme legate de ridicarea preturilor la paine. Volumul exporturilor va fi dictat de surplusul pe care il vom obtine, dar sunt zone in care agricultorii sunt foarte multumiti de rezultat si zone in care productia e calamitata in proportie de 50%", a declarat pentru ZF Ilie Sarbu, ministrul agriculturii.
 
Exporturile s-ar putea injumatati
Jucatorii spun ca vom obtine cel mult 4,5 mil. tone de grau in 2009, din care aproximativ 3,5 mil. tone sunt destinate consumului intern. Acest lucru ar insemna aproximativ un milion de tone pentru piata externa, volum la jumatatea celui exportat anul trecut. De multe ori insa, traderii exporta cantitati si din necesar, ca in a doua parte a anului sa apelam la importuri.  
„Intre producatori si comercianti s-a creat o prapastie. Daca acum o luna graul se vindea cu 550 lei/tona (129 euro/tona), acum se vinde cu 360 lei/tona (85 euro/tona). Cu asemenea preturi nu ai cum sa iti acoperi cheltuielile", spune Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR). 
 
Piata blocata
Acest motiv ii va determina pe producatori sa se gandeasca de doua ori daca sa mai cultive la fel de mult in urmatorul an agricol. „Sunt trei surse de venit: cele proprii, care nu prea sunt, creditele bancare, inexistente din septembrie, si fondurile europene, care sunt blocate. Din septembrie se va vedea cu adevarat criza, cand va trebui sa reluam circuitul agricol si multi nu vor putea pentru ca nu si-au putut acoperi cheltuielile din cauza pretului mic obtinut la produsele de anul acesta. Situatia este dramatica pentru ca oamenii nu vor mai avea bani sa mai inceapa un nou an agricol", este de parere Ioan Niculae, administratorul Interagro, care estimeaza anul acesta o cifra de afaceri totala de aproape 700 mil. euro, la 70% din afacerile de anul trecut, agricultura contribuind cu 20%.
O problema importanta este si piata neagra a cerealelor si terenurile nelucrate, care taie din conturile agricultorilor peste 2 miliarde de euro. „Avem 3,5 mil. ha de teren necultivate. Daca punem o medie de trei tone la hectar cu pretul de 100 de euro ar insemna sa castigam un miliard de euro. Alt miliard se castiga din eliminarea evaziunii fiscale", crede Radulescu.