Ciurtin, Albalact: Produsele ieftine sunt cele mai cautate in lactate

Autor: Daria Macovei 29.06.2009
Industria locala a produselor lactate ar putea avea de suferit in 2009, trecand printr-o consolidare care ii va indeparta de pe piata pe multi dintre fermieri si pe procesatorii de mici dimensiuni si va intari pozitia marilor producatori, a avertizat Raul Ciurtin, presedintele companiei Albalact, unul dintre primii cinci jucatori din industrie.
„Criza grabeste consolidarea pietei lactatelor, iar multi procesatori mici si medii vor disparea de pe piata pentru ca nu vor face fata presiunii generate in primul rand de preturile mici si de valoarea scazuta a consumului", a declarat Ciurtin.
In 2009, piata locala a lactatelor va creste cu circa 10%, potrivit estimarilor APRIL, asociatia patronala din industrie, comparativ cu 2008, cand piata de profil a avansat cu 17%. Valoarea pietei este estimata de jucatorii din industrie la peste un miliard de euro.
„Produsele de baza ieftine sunt si vor fi segmentele cele mai dinamice ale pietei", a precizat presedintele Albalact, avand in vedere ca majoritatea clientilor incearca sa isi reduca cheltuielile, iar cei mai multi producatori din industrie se axeaza pe promotiile de pret pentru a-si mentine vanzarile pe aceeasi linie. In primul trimestru al anului, cifra de afaceri a Albalact, al patrulea producator important de pe piata de profil din Romania, a crescut cu 33,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la aproape 62 mil. lei (14,5 mil. euro).
La sfarsitul lui 2008, compania a preluat 77% din actiunile producatorului de branzeturi Raraul si a investit intr-o noua frabrica construita in judetul Alba. Pentru 2009, Albalact are in plan finalizarea investitiilor de circa 2 mil. euro realizate in fabrica Raraul din Campulung Moldovenesc si modernizarea unei ferme in care a investit 2 mil. euro, potrivit lui Traian Simion, directorul general al companiei.