Guvernul duce la negocieri cu FMI si CE neimpozitarea profitului reinvestit

Autori: Alexandru Moise , Ovidiu Bărbulescu 01.07.2009
Guvernul va negocia cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana neimpozitarea profitului reinvestit, desi este constrans de limitele deficitului bugetar stabilite in discutiile cu cele doua institutii, a declarat premierul Emil Boc.
„Stim ca sunt unele lucruri scadente si pe care trebuie sa le realizam, de exemplu neimpozitarea profitului reinvestit. Dorim sa discutam acest aspect atat cu CE, cat si cu FMI, pentru a putea implementa si aceasta masura. Trebuie gasit un echilibru si trebuie gasita acceptarea celor doua foruri importante cu care suntem in parteneriat pentru deficitul bugetar", a spus Boc, la un seminar pe teme economice organizat de KPMG.
 
Constransi din trei directii
El a amintit ca Fondul Monetar International si Comisia Europeana au impus Romaniei, inclusiv prin acordul de imprumut, sa respecte anumite limite ale deficitului bugetar.
„Din nefericire, avem triple constrangeri: avem o constrangere legata de procedura deficitului excesiv declansata impotriva Romaniei, a doua situatie este data de cadrul macroeconomic negociat cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, de a ramane in acest deficit de 4,6%, iar in al treilea rand avem povara crizei economice care ne obliga sa asiguram dezvoltarea economica a tarii. Dar cand doresti sa apesi cel mai tare pe acceleratie, te uiti si vezi ca nu poti iesi din niste deficite pe care le ai ca si constrangere si din partea UE, si din partea FMI", a afirmat premierul.
Ministrul pentru IMM Constantin Nita a anuntat, in urma cu aproximativ o luna, ca masuri precum capitalizarea CEC si a Eximbank si neimpozitarea profitului reinvestit vor fi realizate in a doua parte a anului, desi au fost anuntate pentru primul semestru.
In programul de convergenta transmis de Guvern catre CE, neimpozitarea profitului reinvestit este prezentata la modul general, fara o data de intrare in vigoare si fara un impact bugetar, dupa ce in varianta de proiect elaborata anterior aceasta facilitate era indicata ca urmand sa fie aplicata din anul 2010 si doar pentru anumite activitati.
Guvernul va lua in continuare decizii rationale si „aspre", fara a permite derapaje economice sub masca anului electoral, si nu va cadea in capcana populismului pentru cateva aplauze sau focuri de artificii de scurta durata, prin care poate fi periclitata economia nationala, sustine premierul.
„Nu vom permite derapaje economice sub masca anului electoral. Am depasit alegerile europarlamentare si nu am avut derapaje majore, va asigur ca vom depasi si anul cu alegerile prezidentiale fara sa realizam aceste derapaje de a cadea in capcana populismului si de a pune la mezat interesul romanilor pentru cateva aplauze sau focuri de artificii de scurta durata si care ar putea periclita situatia economica a tarii", a spus premierul Boc.
El a sustinut ca Romania se afla in cel mai dificil moment dupa 1989 din punct de vedere economic si ca Guvernul a incercat „pe cat s-a putut" sa limiteze efectele negative ale crizei economice prin pastrarea unui curs echilibrat intre euro si leu, cu ajutorul acordului de imprumut incheiat cu FMI si Comisia Europeana, si mentinerea TVA si a cotei unice de impozitare la actualul nivel.