Cora si Real, ultimii retaileri care deschid in interiorul Capitalei?

Autori: Mihaela Popescu , Cristi Moga 01.07.2009
Autoritatile locale vor sa tina hipermarketurile si mallurile cat mai departe de centrul Capitalei. Retailerii spun ca oricum nu mai au loc de extindere decat la periferie. Autoritatile vor sa inaspreasca conditiile de acordare a autorizatiilor de construire pentru suprafetele mari de comert, pentru a evita ca traficul sa devina si mai sufocant decat este acum. Cele mai vizate sunt hipermarketurile si mallurile.
 
Potentiale majorari de taxe
„Dezvoltarea ulterioara a marilor magazine si centre comerciale va tine cont de reglementari mai stricte, care nu vor permite implantarea acestora in interiorul orasului. Juridic, nu cred ca putem obliga proprietarii de spatii comerciale mari sa mute proiectele amplasate in acest moment in interiorul orasului in afara acestuia", a declarat Gheorghe Patrascu, arhitectul-sef al Capitalei. El a precizat ca ar putea fi operate majorari de taxe pentru a descuraja accesul hipermarketurilor si al mallurilor in zone centrale.
In Bucuresti se afla acum in constructie cele mai mari centre comerciale de pe piata care contin si cate un hipermarket - Sun Plaza cu Cora si Cotroceni Park cu Real - care ar putea fi ultimele proiecte de mari dimensiuni din interiorul orasului.
„Nu prea mai este loc de alte hipermarketuri. Practic, nu cred ca mai sunt cazuri de companii care sa ceara autorizare pentru acest gen de proiecte", spune Reuven Havar, country manager al AFI Europe, dezvoltatorul Cotroceni Park.
In stadii incipiente de autorizare se afla proiectele Dambovita Center din zona Eroilor si ParkLake Plaza din Titan, proiecte care ar fi cele mai mari de la nivelul Capitalei.
 
Retailerii: Oricum nu mai sunt spatii libere
De cealalta parte, operatorii de magazine mari spun ca iesirea hipermarketurilor in afara orasului este o tendinta care se contureaza de mai mult timp pe piata din Bucuresti, chiar daca in acest moment reglementarile din domeniu permit construirea acestora si in zone centrale.
„Locatiile centrale libere aproape ca nu mai exista, iar preturile acestora sunt prohibitive. Din aceasta perspectiva, zonele din Bucuresti care au ramas accesibile expansiunii sunt la marginea orasului, fie pe terenuri virane, fie in locatii industriale dezafectate sau pe cale de a fi dezafectate", a spus Adrian Manolache, secretarul general al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania.
In Capitala sunt in acest moment 14 hipermarketuri, din care doar Real si Carrefour din Berceni, Cora Pantelimon si Carrefour si Auchan din Militari sunt amplasate la periferia orasului. In schimb, toate cele 7 magazine cash & carry sunt situate la marginea Bucurestiului, unde sunt amplasate si majoritatea magazinelor de bricolaj existente pe piata.
Singura retea de hipermarketuri prezenta in centrul orasului este Carrefour, care opereaza din 2007 o unitate cu o suprafata de 4.000-5.000 mp in zona Unirii.
„Prezenta marilor suprafete de comert in locatii centrale nu trebuie considerata un lucru negativ din principiu. Daca infrastructura rutiera ar fi fost conceputa si realizata in prealabil in asa fel incat sa preia traficul generat de prezenta unei mari locatii comerciale, atunci toata lumea ar fi fost fericita si nimeni nu ar fi obiectat de ce exista hipermarketuri in zone centrale", a concluzionat Manolache.