Obligatiunile au ajuns refugiul firmelor in cautare de cash

Autor: Catalina Apostoiu 02.07.2009
Cresterea fara precedent a gradului de accesare a pietelor de obligatiuni de catre companiile europene, in vederea atragerii de fonduri s-ar putea tempera in lunile urmatoare, insa reorientarea dinspre banci catre pietele de obligatiuni s-ar putea mentine, scrie The Wall Street Journal.
In mod traditional, companiile europene se bazeaza pe banci in ceea ce priveste finantarea, spre deosebire de companiile americane care tind sa apeleze la pietele de obligatiuni.
Totusi, in ciuda faptului ca politicienii europeni au acuzat cu vehementa „capitalismul anglo-saxon" pentru criza financiara mondiala, companiile de pe continent au atras in acest an miliarde de dolari, in stil american, de pe pietele de obligatiuni.
 
Pentru ca nu mai crediteaza, bancherii imping companiile catre obligatiuni
In conditiile in care bancile isi restrang operatiunile de creditare pentru a-si intari propriile finante, pietele de obligatiuni au revenit la viata, oferind companiilor sustinere esentiala pe fondul recesiunii.
Pana acum in acest an, companiile non-financiare europene cu exceptia celor britanice au atras aproximativ 318 miliarde de dolari (226 mld. euro) de pe pietele de obligatiuni, in crestere cu 45% fata de intregul an 2008 si mai mult decat in orice alt an intreg, conform datelor Dealogic.
Un dezavantaj al finantarii prin intermediul pietelor de obligatiuni este legat de faptul ca piata nu este intotdeauna deschisa pentru companii. De fapt, un astfel de dezavantaj s-ar putea manifesta pe termen scurt. Conform JPMorgan, 60% din investitorii in obligatiuni europene intentioneaza sa-si reduca sau mentina la acelasi nivel expunerea.
Investitorii in obligatiuni pun sub semnul intrebarii redresarea economica, iar temerile legate de soliditatea financiara a companiilor renasc.
De asemenea, este posibil ca cei care au achizitionat obligatiuni recent sa fi speculat cresterea pietei, mai degraba decat sa fi facut acest lucru pe termen lung, sugerand ca ar putea fi posibile vanzari masive.
 
Va fi mai ieftin sa vinzi obligatiuni
Totusi, multi bancheri spun ca se asteapta ca tendinta sa se mentina pe termen lung. In conditiile in care bancile isi vor restrange in continuare operatiunile de creditare si vor scumpi creditele, finantarea prin obligatiuni va deveni din ce in ce mai atractiva.
Un alt motiv care a impins cu 30 de ani in urma companiile americane catre pietele de obligatiuni este ca multe banci au un rating mai scazut decat clientii lor.
„Drept rezultat, companiile pot trece de banci pentru a accesa direct pietele de capital", declara guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King.
Pe langa faptul ca se inchid periodic, pietele de obligatiuni au si alte dezavantaje.
Este putin probabil ca acestea vor ajuta companiile mai mici din Germania, Italia si Belgia, care se bazeaza in continuare foarte mult pe banci. Insa pentru companiile mai mari, aceste piete reprezinta principala sursa de finantare.