Isarescu: Cheia relansarii e ca bancile sa finanteze investitii

Autor: Claudia Medrega 02.07.2009
Bancile se vor lasa greu convinse sa mai finanteze investitii, dupa socurile prin care au trecut, astfel ca nicio institutie de credit nu va mai "arunca cu bani", dupa ce "s-au dat cu capul de prag", a sustinut ieri Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Aceasta este prima data cand guvernatorul foloseste termenul "soc" pentru a descrie evolutia bancilor din ultimele luni, dar si primul mesaj de temperare a asteptarilor legate de apetitul bancherilor de a mai acorda finantari. Cu doar o zi inainte, Isarescu ii criticase pe bancheri pentru mentinerea dobanzilor la niveluri prea ridicate, tema abordata in ultima perioada si de politicieni. Companiile, care isi vad vanzarile in cadere libera, fac cu greu fata presiunilor de cash-flow, in conditiile in care aproape nu mai au acces la finantari. Din februarie, soldul creditelor pentru companii este in scadere, potrivit datelor BNR. 
In aceste conditiii, directia principala pe care trebuie sa o urmeze autoritatile pentru iesirea din criza este alocarea resurselor catre investitii, care au un efect mare de multiplicare in economie, a subliniat Isarescu.
"Principalul "stress test" pentru autoritati va fi reluarea cresterii economice pe baze sanatoase, neinflationiste si care sa nu genereze deficit de cont curent", a spus Isarescu la seminarul "Romania Financial Forum", organizat de Mediafax si BNR.
Guvernatorul bancii centrale apreciaza ca stimularea creditarii ar trebui sa se faca, insa pe alte baze, sanatoase. In anii trecuti bancile au pompat masiv credite in zona de retail, alimentand astfel consumul pe datorie, acoperit din importuri. Populatia a ajuns astfel sa aiba datorii la banci mai mari decat companiile in 2008. Isarescu a aratat ca este doar o chestiune de timp ajustarea dobanzilor pentru clientii finali, de vreme ce pe piata interbancara dobanzile au coborat in apropierea ratei cheie a BNR.
"Dobanzile din piata monetara oscileaza normal, frumos, in jurul dobanzii de politica monetara, pe un ciclu lunar al intrarilor si iesirilor de lichiditate din piata absolut normale. Suntem intr-o oarecare intarziere cu dobanzile la pasive si active, cauzata de un soc psihologic", a spus Isarescu.
El a amintit de momentul octombrie 2008 cand bancile au intrat in criza de lichiditati, considerand ca nu au fost pregatite nici tehnic, nici psihologic, nici institutional.
"Parerea mea este ca dobanzile se vor ajusta la fel de repede precum s-a facut ajustarea deficitului de cont curent. Cand se vor intoarce din vacanta, romanii vor gasi dobanzile ajustate".