Masurile anticriza ale PSD: reducerea TVA si eliminarea impozitului minim

Ziarul Financiar 06.07.2009

PSD a propus ieri un plan care cuprinde 24 de masuri pentru iesirea din criza, printre care se numara reducerea TVA pentru paine, carne de pui neprelucrata si lapte, precum si plata TVA la incasarea facturii, documentul fiind prezentat de catre presedintele partidului Mircea Geoana.



Potrivit documentului, prezentat ieri de presedintele PSD Mircea Geoana, reducerea TVA pentru paine carne de pui neprelucrata si lapte are ca scop asigurarea protectiei sociale a celor mai saraci romani, masura urmand sa fie dublata de un mecanism de control, prin care micsorarea TVA sa se regaseasca in reducerea preturilor si nu in cresterea profiturilor comerciantilor.

Geoana nu a spus si care va fi cifra cu care va fi redusa TVA pentru aceste alimente. "Initial a fost vorba de 5%, suntem dispusi la dialog, pentru a vedea care este forma exacta a acestei reduceri de TVA", a spus presedintele PSD, care a adaugat ca acesta este o forma de sprijin si pentru producatorii autohtoni.
O alta masura propusa prin Planul de actiune al PSD este reducerea cu o treime a facturii de energie pentru consumatorii casnici, in functie de nivelul veniturilor, dar si pentru agentii economici afectati de criza economica.
Mircea Geoana a mentionat ca acesta masura ar urma sa fie aplicata pe o perioada de sase luni, din 1 septembrie, prin cresterea la 90% a ponderii in cosul de calcul pentru gazele naturale din productia interna si la 50% pentru energia electrica.
La capitolul "Masuri de sprijinire a mediului de afaceri", Mircea Geoana a mentionat plata TVA la incasarea facturii.
In documentul facut public ieri se arata ca, desi este posibil sa se inregistreze unele sincope in ceea ce priveste incasarile bugetare, o astfel de masura ar trebui sa fie adoptata deoarece este anormal ca firmele sa plateasca TVA atat timp cat nu au incasat banii de la contractori.
Geoana a apreciat ca aceasta propunere va isca controverse.
"Prea multi agenti economici din Romania ne spun de ani si ani ca sunt nedreptatiti si ca este nefiresc ca statul sa blocheze sume din TVA pe care sa le foloseasca discretionar, privand agentul economic de folosirea banului sau pentru propria afacere, pentru reinvestire si, pana la urma, pentru profit si locuri de munca", a declarat liderul social-democrat.
El a recunoscut ca masura ar fi "dificila" si ar crea probleme la colectare, dar ca aceasta este o problema mereu ridicata de mediul de afaceri.
 
Ce propun social-democratii pentru 2009-2010
 
1) Crearea unui Fond National de Locuinte care sa finanteze construirea a 50.000 de locuinte complet echipate, supuse regimului de inchiriere, cu garantii acordate prin Fondul de Garantare pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.
2) Infiintarea unui Fond de Investitii pentru Infrastructura si Dezvoltare Regionala, din care sa fie finantate multianual primele 100 de proiecte considerate prioritare, conform Planului National de Dezvoltare a Romaniei (educatie, sanatate, eficienta energetica, autostrazi, drumuri judetene, dezvoltare rurala, alimentare cu apa, aparare impotriva inundatiilor etc.) complementar cu infiintarea unui Mecanism de Evaluare si Monitorizare a cheltuirii banului public.
3) Reducerea pretului la energie electrica pentru irigatii, pe o perioada determinata de maxim un an, prin alocarea de energie produsa in sistem hidro.
4) Infiintarea unei retele de piete de gros pentru preluarea legumelor si fructelor.
5) Prelungirea cu doi ani a perioadei de tranzitie in ceea ce priveste standardele de procesare pentru lapte crud si carne, cu posibilitatea de a o extinde la patru ani.
6) Sprijinirea agriculturii prin intermediul Fondului de Garantare a Creditului Rural.
7) Extinderea "programului Rabla" pentru persoanele juridice de la 1 septembrie 2009.
8) Extinderea "programului Rabla" pentru tractoare si alte utilaje agricole, incepand de la 1 ianuarie 2010.
9) Infiintarea Fondului "Agenda Lisabona" pentru cresterea competitivitatii economice.
10) Infiintarea unui Consiliu pentru supravegherea cheltuirii fondurilor publice.
11) Extinderea utilizarii obligatorii a platformei SEAP (sistemul electronic de achizitii publice).
12) Plata TVA la incasarea facturii (elaborarea unui studiu de impact asupra incasarilor bugetare).
13) Eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri, incepand cu 1 septembrie 2009. 
14) Acordarea unei bonificatii de 5% din valoarea obligatiilor fiscale catre bugetul de stat pentru firmele care timp de 3 ani consecutiv si-au platit la zi datoriile. Acordarea unei bonificatii de 5% pentru persoanele fizice care isi achita integral obligatiile fiscale pana la 31 martie a fiecarui an.
15) Penalizarea Ministerului Finantelor pentru depasirea termenului legal de rambursare a TVA si pentru orice intarziere a platilor realizate de institutiile statului catre agentii economici.
16) Introducerea amortizarii regresive a activelor achizitionate in 2009 si 2010, pentru a incuraja investitiile si a asigura recuperarea rapida a acestora.
17) Sprijinirea agentilor economici prin infiintarea de centre regionale pentru acordarea de consultanta gratuita celor care doresc sa acceseze fonduri comunitare, prin plata TVA la receptia lucrarilor in cazul proiectelor europene si prin reducerea dobanzilor la creditele acordate pentru cofinantarea acestui tip de proiecte (masuri corelate cu recapitalizarea CEC).
18) Toti angajatorii care infiinteaza minimum 10 noi locuri de munca pentru someri sau absolventi de scoala vor primi o bonificatie de 50% la plata contributiilor sociale datorate statului in primul an si de 25% pentru cel de-al doilea an.
19) Infiintarea de locuri de munca in microintreprinderi cu un singur angajat, prin scutirea, incepand cu 1 septembrie, pana la sfarsitul anului 2010 de la plata contributiilor sociale, in limita salariului de 1.000 de lei. 
20) Reducerea TVA pentru paine, carne de pui neprelucrata si lapte.
21) Reducerea cu o treime a facturii la energie pentru consumatorii casnici, in functie de nivelul veniturilor, si pentru agentii economici afectati de criza economica.
22) Stimularea incheierii de parteneriate public-private. Adoptarea unei legislatii mai flexibile si mai clare care sa permita atragerea mai usor de finantare externa pentru proiectele de infrastructura (rutiera, construire de locuinte, utilitati s.a.m.d.). In prezent nu exista finantare de la buget pentru finalizarea unor investitii aflate in diverse faze de executie sau pentru care exista doar studii de fezabilitate.
23) Acordarea de facilitati si inlesniri pentru investitiile care depasesc 10 mil. euro sau creeaza peste 250 de noi locuri de munca, tinand cont de legislatia in vigoare privind aprobarea schemelor de ajutor de stat.
24) Infiintarea a peste 150.000 de locuri noi de munca in urmatorii doi ani. n Mentinerea a 500.000 de locuri de munca din cele existente.* Cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene cu cate 20 de puncte procentuale pe an. * Reducerea decalajelor urban - rural cu 20% pana in 2010. * Cresterea PIB cu un punct procentual pe an fata de scenariul prognozat in prezent. * Reducerea gradului de saracie.