Comisarul european Neelie Kroes ataca sectorul farmaceutic

Ziarul Financiar 08.07.2009

Comisarul european pe probleme de concurenta, Neelie Kroes, a apelat din nou la faimoasele cuvinte ale lui Hamlet pentru a arata situatia din industria farmaceutica a Uniunii Europene.

"Per total, putem concluziona ca este ceva putred in starea de fapt" a sectorului farmaceutic, a spus oficialul european citat de EUObserver.

Declaratia oficialului a fost facuta dupa publicarea unui raport asupra sectorului farmaceutic - documentul indicand ca intre companiile europene care realizeaza produse originale si cele care realizeaza copii generice este o relatie de colaborare.

Conform raportului, un numar considerabil de companii farmaceutice care produc medicamente generice au acceptat plati din partea companiilor care au produs medicamentele originale, pentru a intarzia cu cel putin doi ani lansarea pe piata a acestor medicamente, care sunt in medie cu 40% mai ieftine decat produsele originale.

Ca urmare a acestor concluzii, Comisia a deschis o investigatie impotriva mai multor companii care produc medicamente generice si a companiei franceze Les Laboratoires Servier.

Astfel, Comisia are dovezi care indica faptul ca un medicament generic numit perindopril, folosit pentru a preveni boli vasculare a fost amanat de la lansare, acesta fiind initial produs de Servier.

Comisia a declarat ca exista dovezi privind alte 200 de intelegeri intre companii farmaceutice europene.