CNVM este blanda cu actionarii majoritari care nu au facut oferte de preluare obligatorii

Autor: Rares Jitianu 12.07.2009

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a dat avertismente sau sanctiuni usoare actionarilor care nu au derulat oferte publice de preluare in cadrul societatilor in care detin peste 33% din actiuni, in ciuda faptului ca pragul a fost depasit de mult timp, iar pierderile inregistrate de actionarii minoritari sunt semnificative.
Conform unui raspuns trimis Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), comisia a specificat faptul ca pana in prezent au fost amendati circa 7 actionari care nu au depus inca documentele aferente unei oferte de preluare, in vreme ce in cazul alti actionari au fost doar avertizati sau notificati. Sanctionarea doar cu avertisment a permis anumitor actionari sa-si diminueze participatiile, coborand astfel sub pragul de detinere obligatoriu pentru lansarea ofertei de preluare.
In conditiile in care preturile de pe Bursa s-au prabusit in ultimii doi ani, actionarii minoritari au avut de pierdut din modul in care CNVM a ales sa trateze situatia ofertelor publice de preluare.
In prezent, actionarii minoritari ar primi mai putin pe pachetele detinute, decat ar fi primit in conditiile in care ofertele s-ar fi lansat in termenul legal de doua luni dupa depasirea pragului de detinere.