Cererile de insolventa au sarit cu 100% la Tribunal. Cum comentati?

Autor: Ciprian Botea 16.07.2009

Numarul cererilor de declansare a procedurii de insolventa inregistrate pe rolul Tribunalului Municipiului Bucuresti s-a dublat in ultimul an, ajungand la 747 de cazuri la sfarsitul lunii iunie fata de 396 de cazuri in perioada similara a anului trecut.
Avocatii spun insa ca aceste cereri nu reflecta situatia reala din economie. Lipsa de lichiditati cu care se confrunta mediul de afaceri a generat un val semnificativ de cereri de intrare in insolventa in conditiile in care companiile dornice sa-si recupereze creantele apeleaza la aceasta procedura chiar si pentru datorii foarte mici.
"Asistam la o crestere masiva a numarului cererilor de insolventa. Unele sunt justificate, dar cele mai multe au aparut pe fondul unei hotararii a companiilor de a-si recupera orice creanta, spune Francisc Peli, partener al casei de avocatura PeliFilip. "Declansarea procedurii de insolventa este mult mai facila si implica mai putine costuri decat o simpla cerere de chemare in judecata", explica el cresterea numarului cererilor de insolventa.