Basescu vede o stabilizare a scaderii economice in T3, urmata de o stagnare in T4. Cum comentati?

Autor: Izabela Badarau 20.07.2009

 Presedintele Traian Basescu a declarat sambata ca in trimestrul trei al anului se va reusi stoparea declinului crizei si stabilizarea cresterii negative la 6%, iar in trimestrul patru va fi o posibila stagnare fata de anul trecut. Rezultatul: scadere anuala de 5,7%.



Desigur, Romania este victima contextului international. „Romania nu poate iesi singura din criza. Singura masura pe care o poate lua este sa diminueze efectele acesteia. Resursele noastre sunt mult prea mici pentru a ne transforma intr-o locomotiva", a declarat seful statului.
Prognoza presedintelui coincide cu cea publicata saptamana trecuta de agentia de rating Moody’s pentru Romania, o scadere de 5,7% a Produsului Intern Brut in 2009.
Estimarile analistilor din banci confirma in mare parte prognozele presedintelui.
Raiffeisen estimeaza o scadere a Produsului Intern Brut de 6% anul acesta, Unicredit si BCR sunt ceva mai optimiste cu o scadere de 5,2%, respectiv 5%, prognozate pentru 2009.
Pe de alta parte, estimarile analistilor ING Romania sunt mai pesimiste: Produsul Intern Brut va scadea in trimestrul doi cu 8,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in trimestrul trei cu 9,3% fata de anul trecut, in trimestrul patru cu 4,5%, in conditiile unei scaderi economice pe intreg anul de 7,1%.
Si analistul Laurean Lungu, managing partner la firma Macroanalitica, estimeaza pentru intreg anul o scadere economica mai mare de 7%, in conditiile unei contractii de 6,5% in trimestrul doi.

Cea mai mare problema, declinul din constructii
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Praga, la intalnirea cu mediul economic din Cehia, ca in sectorul constructiilor din Romania s-a inregistrat o „cadere" care in trimestrul doi se situeaza „undeva la circa 20% fata de anul 2008". Institutul National de Statistica (INS) a publicat doar datele pentru aprilie si mai privind sectorul constructiilor, care indica o scadere de 12,2 si respectiv 20,3% fata de aceeasi perioada din 2008. In general, ponderea sectorului constructii la formarea PIB este de sub 10%.
„O cadere consistenta a existat si in sectorul constructiilor, o cadere care in trimestrul doi se situeaza undeva la circa 20% fata de anul 2008. Din acest punct de vedere, putem spune ca ne concentram in principal motivatia scaderii Produsului Intern Brut, a cresterii negative, pe reducerea productiei industriale ca efect al reducerii exporturilor si pe reducerea consistenta a sectorului de constructii. Bineinteles, si populatia a inteles sa consume mai putin, ceea ce este un alt element care contribuie la cresterea negativa a economiei romanesti", a spus presedintele Basescu.