AVAS cere 3,5 mil. euro pentru fantoma flotei Petromin

Autor: Vlad Anastasiu 20.07.2009

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a scos la privatizare pachetul majoritar detinut in cadrul societatii de transport maritim CNM Petromin (CNMP), respectiv 70% din capital, pentru suma de aproximativ 15 mil. lei (3,5 mil. euro).

Pretul de pornire al licitatiei este de 0,95 lei/actiune, mai mult decat dublu fata de pretul de tranzactionare pe piata RASDAQ, de 0,44 lei/titlu, dar mult sub valoarea nominala de 2,5 lei. Printre actionari se numara SIF Transilvania (SIF3), cu 23,8% din participatie, restul de 6,1% fiind detinut de investitori privati.

Petromin era dupa Revolutie una dintre cele mai importante companii de transport maritim din tara, detinand o buna parte din flota comerciala a Romaniei. Privatizarea companiei, de care se leaga si numele actualului presedinte Traian Basescu, a fost anchetata in dosarul "Flota".

In prezent, Petromin mai detine 3 nave, respectiv un impingator si doua vrachiere, unul dintre acestea aflandu-se in stare de conservare in portul Constanta. La infiintare, in 1990 prin divizarea intreprinderii de stat Navrom, compania detinea o flota de 89 de nave, restul navelor fiind pierdute fie in urma unor contracte de inchiere fraudate, ca urmare a ipotecarii navelor si neachitarii creditelor, fie in urma unor contracte de asociere cu companii straine.

In plus fata de cele trei nave, compania mai detine o cladire administrativa in portul Constanta, un complex turistic in statinea Saturn, precum si 16 spatii comerciale in Constanta si actiuni in cadrul firmei de servicii fluviale Trans Europa din Galati.

Valoarea activelor corporale se ridica la sfarsitul primului trimestru al acestui an la 24,7 mil. lei (5,8 mil. euro), potrivit datelor financiare prezentate de companie BVB. Anul trecut compania a inregistrat venituri totale de 5 mil. lei (1,3 mil. euro) si pierderi de peste 8 mil. lei (2,1 mil. euro).

In primele trei luni ale acestui an, societatea a inregistrat tot pierderi, de 0,22 mil. lei, in timp ce afacerile companiei s-au situat la putin peste 0,62 mil. lei.