Mikael Olsson, audit partner, head of HR and training in cadrul KPMG: Am avut 100 de candidati pe un job de entry-level. Am primit 5.000 de CV-uri si am angajat 50 de persoane

Autor: Delia Oniga 26.07.2009

Firma de consultanta si audit KPMG a incheiat recent campania de recrutare a tinerilor absolventil pentru ocuparea pozitiilor de entry-level din companie. Din martie si pana la inceputul lui iunie au fost stranse 5.000 de CV-uri, 50 de candidati primind in final oferte de angajare.



"Am avut cateva discutii, nu stiam daca trebuie sa continuam recrutarile sau nu pentru ca multe companii nu mai fac angajari. Toata lumea da afara, nimeni nu angajeaza. Totusi, am decis ca este o investitie pentru viitor si vom continua sa angajam. Nu angajam atat de multi oameni cum am facut anul trecut, insa dincolo de deciziile pe care ti le impune piata pe moment, trebuie sa planifici viitorul", spune Mikael Olsson, audit partner in cadrul KPMG si head of HR and training.

KPMG numara in prezent peste 650 de angajati in birourile din Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta si Chisinau, cu cei 50 de absolventi proaspat recrutati inclusi. In Capitala sunt cei mai multi angajati, peste 500 de persoane. Cei 50 de noi angajati sunt in prezent in proces de integrare, au inceput prima parte de pregatire profesionala, care dureaza cateva luni.

In cadrul programului de recrutare a absolventilor au fost primite 5.000 de aplicatii. Dintre acestea, numai 50 de persoane au fost selectate pentru a lucra in companie.

Salariul unui angajat pe o pozitie de entry-level din cadrul unei companii din Big Four (KPMG, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, Deloitte) porneste de la 600-700 de euro, potrivit informatiilor din piata.

 

 

120 de candidati au intrat in centrele de evaluare

 

"Dintre cele 5.000 de aplicatii pe care le-am primit, 500 de CV-uri erau relevante. Erau si multi absolventi care aplicau, insa backgroundul lor era diferit fata de ceea ce cautam noi. In final, am ales 120 oameni pentru a participa la centrele noastre de evaluare", spune Olsson. Numarul CV-urilor primite in aceasta primavara este de patru ori mai mare fata de anul trecut.

Pentru a selecta candidatii, compania a organizat doua centre de evaluare, sambata si duminica.

"Candidatii au venit in birourile noastre pentru o zi, timp in care au facut teste pentru diferite abilitati. Au lucrat o mare parte din zi in grupuri, pe studii de caz specifice, trebuind sa faca prezentari de grup sau prezentari individuale. Obiectivul nostru este sa avem o imagine cat mai buna despre ei. Este mult mai eficient decat sa-i chemam la un interviu. In acest fel putem sa vedem cum interactioneaza cu ceilalti", explica partnerul KPMG.

Chiar daca nu toata lumea a primit o oferta de job, candidatii au putut invata din aceasta experienta, intrucat au primit feed-back din partea organizatorilor si li s-a spus care sunt greselile pe care le-au facut.

Numarul recrutarilor este mult mai mic fata de anul trecut, cand compania a angajat 120 de absolventi.

Pentru moment, angajarile pentru pozitiile de entry-level s-au incheiat, celelalte recrutari vor continua in functie de cerintele afacerii si de evolutia pietei. In prezent, cei 50 de absolventi recrutati participa la programe de training ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), in urma carora vor obtine atestate in domeniul financiar-contabil.

Bugetul de training al companiei este similar cu cel de anul trecut. In cadrul centrului de pregatire KPMG din Bucuresti, care a fost acreditat recent la nivel de regiune, vin angajati din alte tari pentru a participa la programe de training. De asemenea, angajatii romani participa la cursuri de training in strainatate, iar unii manageri livreaza programe de training in strainatate, cele mai recente fiind cele din Dubai si Kuwait.

Nu vom mai vedea cresteri salariale de 20%

 

In ultimii trei ani, salariile din Romania au crescut atat de mult, incat in unele cazuri au reusit chiar sa le depaseasca pe cele din Suedia, spre exemplu, tara de origine a lui Olsson. Unul dintre principalele motive pentru care s-a ajuns la o astfel de situatie a fost lipsa de specialisti de pe plan local. Daca pana acum salariile au crescut cu pana la 20%, de-acum incolo este posibil ca acest lucru sa nu se mai intample.

Este vorba mai ales despre pozitiile de middle management sau de angajatii cu trei ani de experienta. Spre exemplu, acestia din urma ocupa pozitii care ar cere experienta de sase ani in Suedia.

"Nu cred ca vom mai vedea acest lucru de acum inainte. Cred ca salariile vor fi ajustate la inflatie, cum se intampla in mod normal in Europa de Vest, unde vorbim de cresteri de 3-5% si nu de 15-20%".

In opinia sa, piata se va maturiza de-acum inainte, iar salariile pentru anumite pozitii vor scadea. Pe de alta parte, din cauza salariilor mari pe care le ofereau alte companii, unii specialisti au parasit organizatia in anii trecuti, dar multi dintre ei s-au intors. Este cazul controllerilor, al celor care ocupau pozitii de CFO sau al specialistilor in audit intern cu experienta, care au preferat sa accepte joburi in banci sau in companii care erau in plina ascensiune in acel moment.

In prezent insa, controllerii sunt mai putin cautati, intrucat companiile prefera sa investeasca mai putin in pozitiile administrative. 

 

 

In cinci ani poti ajunge manager

 

Cei mai tineri manageri din companie au 27-28 de ani, acestia lucrand in KPMG inca de la absolvirea facultatii.

"Absolventii care au venit in companie dupa terminarea facultatii au fost integrati de la inceput intr-un program de training foarte specializat, facand practic o a doua facultate, dar foarte ancorata in practica", afirma Olsson. 

In general, perioada in care poti ajunge pe o pozitie de manager este de aproximativ 5-6 ani, conditionata de obtinerea unei calificari profesionale, cum ar fi certificarea ACCA sau obtinerea statului de membru CAFR (Camera Auditorilor Financiari din Romania). O alta conditie este sa devii consultant fiscal. In opinia lui Olsson, sansele de a urca in cariera sunt mult mai mari in tara decat in Vestul Europei, insa este de asteptat ca de-acum inainte situatia sa intre in normal.

"Este firesc sa se intample acest lucru pe o piata care este in plina dezvoltare. In cele din urma insa, cred ca lucrurile se vor echilibra".

 

 

40% din parteneri sunt femei

 

Pe langa angajatii romani, in companie lucreaza si aproximativ 15 expati, din Europa de Vest, dar si din Israel, Sri Lanka sau Canada. 

De asemenea, 55% dintre manageri sunt femei, iar pozitiile de partner sunt ocupate in proportie de 40% tot de femei. Situatia difera cu mult fata de Suedia, unde 5% dintre parteneri sunt femei, in timp ce 70% dintre barbati fac parte din managementul companiei, fiind manageri sau senior manageri.

"In Romania, situatia reflecta proportia din universitati. Profesia este inca dominata de femei", explica Olsson.

Aproximativ 95% dintre angajati au absolvit facultati cu profil economic, toti sunt absolventi ai unor universitati de stat sau universitati din strainatate.

Olsson considera ca, in general, profesia de auditor este o decizie foarte buna de pornire intr-o cariera pentru ca te formeaza ca profesionist, indiferent de specializarea pe care o alegi ulterior. Multi dintre angajati parasesc profesia, pentru a lucra in industrie.

"Multi oameni folosesc auditul ca punct de pornire pentru ca ajungi sa inveti multe lucruri diferite intr-o perioada scurta de timp si atunci ai un start excelent daca vrei sa-ti construiesti o cariera".

Spre deosebire de anul trecut, cand angajatii erau foarte greu de pastrat in companie, fluctuatia de personal a scazut foarte mult, de la 15-20% pana la mai putin de 5%, din toamna anului trecut si pana acum. 

 

KPMG Romania, pe scurt:

 

 

Cariera